Annons
Nyheter

Tre råd för aktiesparare

Tre experter ger sina bästa råd.
Nyheter • Publicerad 21 september 2009

Urban Bäckström , vd för Svenskt Näringsliv och tidigare riksbankschef, menar i boken ”Dags att köpa aktier?”, (Ekerlids förlag) att ett bra sätt att spara är bygga upp en portfölj av aktier. Tjugo år krävs det – minst.

Den som läser Bäckströms bok får en pedagogisk genomgång av hur bubblor uppstår. Men frågan i bokens titel får läsaren egentligen inget svar på.

Annons

Bäckströms råd:

Aktietips från analytiker och journalister ger sällan någon vägledning.

Försök inte att hitta Vinnaraktien med stort V. Risken är större att du misslyckas än chansen att du träffar rätt.

Sprid riskerna.

Sprid tidpunkten för köp och försök undvika att köpa när börsen värderar företagen som högst.

Per H Börjesson är vd på Spiltans fondbolag. Han är i sin bok ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” (Månpocket), mer konkret när det gäller råd. Då handlar det inte bara om aktier.

10 procent av det man tjänar ska sparas och inte konsumeras.

Undvik dyra pensionsförsäkringar, dyra fonder och aktieindexobligationer.

Leta efter aktier i bolag där den egna ledningen satsar pengar, där affärsidén är begriplig.

Bry dig inte om tillfälliga upp- och nedgångar på börsen.

Annons

Björn Wilke är en erfaren aktieskribent. Hans Aktie- och fondhandbok, (Aktiespararna kunskap) ger en bra introduktion till aktiesparandet. Han förklarar de viktigaste begreppen och vad aktiesparande går ut på i grunden.

Grundbegrepp för aktiespararen:

Direktavkastning. Företagen delar ut en del av vinsten till aktieägarna. Utdelningen i kronor delat med aktiekursen ger direktavkastning i procent. I regel ger nya företag i tillväxtfasen låg eller ingen utdelning, medan mogna företag ger hög utdelning.

Nuvärdet av alla förväntade utdelningar i framtiden är i teorin lika med bolagets värde.

P/e-tal. Är det vanligaste nyckeltalet. Är lika med priset per aktie delat med vinsten per aktie. Ofta används vinstprognoser för att räkna ut p/e-talet för kommande år. Om aktien kostar 100 kronor och vinsten per aktie är tio kronor är p/e-talet 100/10=10.

Elisabeth Andersson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons