Annons
Nyheter

Traditionalisten: "Folk är fly förbaskade"

Nyheter • Publicerad 24 juli 2009
Foto: 
Jimmy Runesson är bekymrad över att partiet drar åt höger. Men krisen talar till partiets fördel, tror han.
Jimmy Runesson är bekymrad över att partiet drar åt höger. Men krisen talar till partiets fördel, tror han.Foto: 

Jimmy Runesson

Ålder: 56.

Annons

Gör: Ordförande LO Skåne. Arbetar vid Kommunal i Kävlinge. Har i många år varit vårdare inom psykiatrin, bland annat vid S:t Lars i Lund.

När krisvarslen duggade tätt skrev Socialdemokraterna i Skåne ett argt brev till partiledningen i Stockholm: Riv budgettaket.

– Vi vill ha traditionell socialdemokratisk politik, säger Jimmy Runesson.

Sen i våras är han ordförande för LO i Skåne. Vårdare i psykiatrin i grunden. Nu heltidsanställd hos Kommunal. Brevet från det röda S-distriktet i Skåne till högkvarteret på Sveavägen stödde han för att han är bekymrad. Partiet drar åt höger. Jimmy Runesson vill se en återgång till klassisk sossepolitik.

– Man bromsar i högkonjunktur. Och i lågkonjunktur skjuter man till för att investera. Det är så man gör.

Något gehör från Stockholm har skåningarna inte fått. Det var inte att vänta. Det var ju Lars Ohlys vägran att acceptera Göran Perssons regler för strama statsfinanser som fick Mona Sahlin att utesluta honom från det rödgröna samarbetet i höstas.

Jimmy Runesson skakar på huvudet.

– Det var inte bra. Vi var många som reagerade. Väns-tern är den kraft som balanserar ett socialistiskt och demokratiskt samarbete.

Runesson kallar sig både vänstersosse och socialist. Och även om vänstern nu kommit med i det rödgröna blocket är han inte nöjd.

Orsaken är Miljöpartiet.

Annons

– Många är väldigt förbittrade över att de är med. Inte minst i de fackliga leden. Folk är fly förbaskade.

Varför? Bensinskatten, säger Jimmy Runesson. Folk i glesbygd behöver sin bil för att komma till jobbet. Och så är det miljöpartiets syn på arbetsrätten, den är ju inte bättre än borgarnas.

– Den kan jag inte förlika mig med.

På kongressen i höst ska socialdemokraterna anta en småföretagarvänlig jobbpolitik. Jimmy Runesson skulle vilja se tuffare krav på skärpta trygghetslagar och förstärkta socialförsäkringar.

– Det har blivit så här i kompromissandets anda. Vänstern är inte problemet. Det är Miljöpartiet.

Det låter som om Jimmy Runesson odlar nostalgiska drömmar om tiden då socialdemokraterna ensamma kunde regera Sverige med Vänsterpartiet som troget stöd.

– Ja, det är ju en dröm man har, suckar han.

På nära håll har Jimmy Runesson sett fler exempel på partiets nytänkande. Tallgårdens kommunala äldreboende i Kävlinge drivs på intraprenad. De anställda sköter driften. De har till och med fått bonus. Inför S-kongressen har förra socialministern Ylva Johansson lagt förslag som välkomnar privata entreprenörer i vård och omsorg.

Jimmy Runesson är skeptisk.

– Skola, vård och omsorg är samhällsnyttiga verksamheter. De ska inte drivas i vinstintresse.

Annons

Han vill inte lägga hela skulden för högervridningen på Mona Sahlin. Men hon borde vara tydligare och synas mer bland vanligt folk.

Trots allt är Jimmy Runesson optimist. Krisen talar till sossarnas fördel inför valet 2010, tror han.

– Så länge det går bra bryr sig folk inte. Men när du står i skiten saknar du tryggheten. När folk ser hur skyddsnäten trasats sönder förstår de att det behövs klassisk socialdemokratisk politik.

Karin Lagerholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons