Nyheter

Statliga ägardominansen förlamar SAS ledning

Vi har hört det tidigare men på onsdagsmorgonen var det dags igen: SAS fortsätter att flyga i motvind och lanserar ett nytt sparpaket.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2009
Foto: 

Förlusten på drygt 1 miljard kronor för årets andra kvartal var visserligen bättre än väntat, men att SAS nu tvingas minska antalet anställda med uppemot 1 500 visar att man slåss för sin överlevnad.

SAS är långt ifrån det enda flygbolag som drabbats av konjunkturnedgången och stigande bränslepriser. Men problemen inom SAS är så pass stora att man med största sannolikhet inte kommer att överleva på egen hand.

SAS största problem på kort sikt är dock inte konjunkturen utan den politiskt laddade ägarbilden.

Svenska, danska och norska staten äger tillsammans hälften av SAS. Den statliga dominansen verkar förlama SAS ledning och hindra dem från att fatta långsiktiga strategiska beslut hur SAS ska vända utvecklingen och åter bli lönsamt.

När den svenska regeringen flaggade för att de statliga aktierna kunde bli till salu meddelade Norges regering att man inte har några planer på att sälja sina SAS-aktier.

Därför hamnade SAS aldrig på finansmarknadsminister Mats Odells utförsäljningslista på statliga bolag tillsammans med Vasakrona, SBAB och Telia Sonera.

SAS satsar på defensiv strategi som innebär att man krymper ihop verksamheten till den skandinaviska hemmamarknaden. Problemet är att SAS får allt tuffare konkurrens på sin egen bakgård. I Sverige fortsätter framför allt Ryanair att ta marknadsandelar på inrikesflyget och i Norge tar uppstickaren Norwegian passagerare från SAS i rask takt. Norwegian redovisade dessutom en vinst på motsvarande 215 miljoner kronor för andra kvartalet.

Emma Svensson
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.