Annons
Nyheter

Resenärer i valet och kvalet

Oroligheterna och bristen på information gör att många svenskar tvekar inför att resa till Iran. Lise vet inte om hon ska våga ta med sig barnen på semester till släkten. Meda känner att hon borde åka för att stödja protesterna.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2009

Flera resebolag har haft fullt upp med att svara på frågor från oroliga resenärer.

Varje dag hör oroliga kunder av sig till resebyrån Iran tours i Malmö.

Annons

– De vill att jag ska svara på om de kan åka. Men vad kan jag säga? Jag håller koll på flygbolagen och utvecklingen, men det är svårt att ge råd, säger ägaren Hojat Khosavr.

Hittills har bara ett fåtal biljetter avbokats på grund av oroligheterna.

– Jag tror det beror på att de inte får pengarna tillbaka. Det är nu man har semester. Sedan dröjer det länge innan man kan åka igen. Och en del vill åka för att se med egna ögon vad som händer.

UD avråder inte från resor till Iran, men uppmanar svenskar att följa händelseutvecklingen och anmäla sin närvaro i landet till ambassaden.

– Säkerhetsriskerna är inte tillräckligt omfattande för att vi ska avråda. Demonstrationerna är lokala och intensiteten minskar. Vi håller ett oerhört vakande öga och om utvecklingen tar andra former kommer vi att omvärdera, säger Cecilia Juhlin, chef för press-, informations- och kommunikationsenheten på UD.

UD:s reserekommendationer ska ses som ett råd från UD. Det är upp till var och en att besluta om man vill följa dem.

Karin Lagerholm
Maggie Strömberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons