Polska läkare lockas utomlands
– Jag har förstås funderat på Sverige, säger Magda Wisniewska, specialistläkare i internmedicin på universitetssjukhuset i Szczecin, medan hon kryssar mellan väntande dialyspatienter i den breda korridoren.
– Många kollegor har flyttat dit och gillar systemet: förskolor, semestrar, vettiga arbetstider. Jag har fått erbjudanden som familjeläkare, men med min specialisering är det inte attraktivt.
Hennes sjukhus är ett av få i Polen där läkarflykten knappt märks. Forskningsanknytningen lockar – även utländska studenter.
– Vi började med femton gäststudenter för åtta år sedan, nu är de sextio. Ibland är studenterna fler än patienter och läkare sammanlagt, säger Magda Wisniewska.
– När de är klara försvinner de.
Det är främst specialistläkarna som flyttar utomlands. Under de fyra senaste åren har en av fem narkosläkare stuckit, enligt polska läkarförbundet. Mindre sjukhus har fått lägga ner kirurgin eftersom ingen kan söva patienterna.
På många håll kallas pensionerade läkare in. Andra importeras från Ukraina och Vitryssland. Ändå har läkarflykten skapat ett hål i sjukvården.
Magda Wisniewska tittar in i varje sal och hälsar på patienterna som ligger och läser eller pratar medan de får dialys. Aniela Jeczarek har blivit flyttad från ett annat sjukhus och ska vara inlagd i fyra dagar.
– Jag har ingenting med mig här, säger hon, för matt för att lyckas höja rösten.
– Det är ingen fara, vi hämtar hit sakerna, säger Magda Wisniewska och kramar hennes hand.
Här, säger Magda Wisniewska, får hon tid att vara läkare, i stället för att riva av hundra patienter om dagen som på andra håll. Lönerna är också ovanligt höga. Det är klinikchefens val – för att hålla kvar personalen. Normalt tjänar en nyutexaminerad läkare drygt 5 000 kronor, under specialistutbildning upp till 8 000 plus jourtillägg.
– Alla har minst två jobb. Slutar du två–tre på natten kan du jobba igen på morgonen. Så länge det är hos olika arbetsgivare behöver man inte tänka på EU:s arbetstidsregler. Om vi följde reglerna skulle vi aldrig kunna tjäna tillräckligt.
Hon svänger in på kontoret och hämtar en mapp med journaler.
– Sverige? Aldrig, hellre Danmark i så fall, hojtar en ST-läkare som skriver med ryggen till.
– De har bättre surfvågor där.
De polska läkarna har blivit kräsnare. Det märker Malgorzata Rak på läkarförmedlingen Medpro, som skickar cirka 25 läkare per år till Skandinavien. De flesta vill helst till ett engelskspråkigt land.
– För två år sedan ville alla utomlands. Nu frågar de mer om vad arbetsgivaren kan erbjuda och vilka möjligheter som finns för familjen.
Marek Myslak stökar också runt inne på det lilla kontoret. Han leder internmedicinarna på kliniken. Han är frestad av ett erbjudande från det franska departementet Réunion i Indiska oceanen.
– Semester och äventyr kombinerat med arbete … det vore fint, säger han.