Annons
Nyheter

"Om det misslyckas kan ingen skylla på oss"

Åtta frågor och svar till EU-minister Cecilia Malmström (FP) om ordförandeskapet.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2009
Foto: 
Foto: 

1.Hur är läget inför ordförandeskapet?

– Ganska bra. Det är spänd förväntan. Vi inom regeringen är så väl förberedda vi kan vara, men vi är också väl medvetna om svårigheterna.

Annons

2. Har det dykt upp nya problem i sista minuten?

– Nej, vi har redan en lång lista av problem. Vi har den ekonomiska krisen, klimatet och utvidgningsförhandlingarna med Kroatien och Turkiet. Dessutom har vi problem med att tillsätta en ny kommission – i juli eller september.

3. Är det verkligen Sverige som styr EU nu?

– Ja, väldigt mycket. Det är till ordförandeskapet som omvärlden nu vänder sig. Men det finns naturligtvis en fast EU-struktur – EU-kommissionen, EU-parlamentet, rådssekretariatet – som arbetar vidare, oberoende av vårt ordförandeskap.

4. Hur kan vi märka att Sverige är EU-ordförande?

– På olika aktiviteter runtomkring. Det ska hållas ministermöten på åtta platser runt om i Sverige. Det anordnas kulturaktiviteter och en invigning som tv-sänds under onsdagen med olika artister. Många föreningar och skolor tar chansen att prata lite extra om EU. Jag hoppas att det ska märkas runtomkring.

5. Hur kommer din familj att märka det?

– Genom att de ser lite mindre av mamma live.

6. Vad krävs för att ordförandeskapet blir ihågkommet som en framgång?

– Det är väldigt svåra frågor, men jag hoppas ändå att folk ska säga att vi lyckades föra processerna framåt trots ett svårt läge med ekonomisk kris och klimatproblem. Jag hoppas att vi lyckades få Östersjöstrategin på plats och förhoppningsvis få Stockholmsprogrammet till stånd – och att vi gjorde det på ett öppet och inkluderande sätt.

Annons

7. Vad kan göra det till ett fiasko?

– Det vore fel att lasta det svenska ordförandeskapet om vi inte når en klimat-överenskommelse i Köpenhamn. Det är 180 länder som ska komma överens. Hur mycket vi än försöker så kan vi inte lastas för om det inte går. Jag hoppas att ingen ska säga att det blev ett fiasko. Jag hoppas att alla i ett sådant läge ska säga att vi gjorde allt vad vi kunde. Om det misslyckas kan ingen skylla på oss.

8. Kommer den borgerliga alliansen att stärkas av EU-halvåret?

– Det får vi se i januari. Gör vi ett ordförandeskap där svenska folket ser att vi för viktiga frågor framåt så hoppas jag att vi belönas för det. Men om det lever kvar i folks minne till valet 2010 är för tidigt att säga.

Niklas Lundell
Olle Lönnaeus och Erik Magnusson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons