Nyheter

Nyliberalen: "Centern och Folkpartiet får gärna gå ihop"

HANNA WAGENIUS
Ålder: 20 år
Gör: Pluggar till jurist i Uppsala. Sitter i CUF:s förbundsstyrelse och är ordförande i Jämtland-Härjedalens CUF-avdelning. Bloggar på nyliberala tidskriften Neo och missbesserwisser.blogspot.com.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2009
Foto: 

I maj röstade Centerns ungdomsförbund för att avskaffa sexköpslagen med 56 röster mot 39. Hanna Wagenius hade skrivit motionen, som gick rakt emot förbundsstyrelsens uppfattning.

– Sexköpslagen hjälper inte sexsäljarna. Det är en moralistisk lag med en paternalistisk syn. I grunden tycker man att de som säljer sex inte är kapabla att bestämma över sig själva.

Hon har argumenterat för sin motion många gånger. Den orsakade svallvågor i det politiska Sverige. Hanna Wagenius hyllades av nyliberaler och kallades hjälte av nätverket Liberatis grundare Alexander Bard.

Hon kritiserades starkt både av feministen Birgitta Ohlsson (FP) och internt av Centerkvinnorna. Jenny Sonesson, ordförande för Liberala kvinnor, anklagade Hanna Wagenius och hennes anhängare för att stödja slaveri och kvinnoförtryck.

– Jag tror att det finns personer som vill sälja sex. Om man blir tvingad är det en helt annan sak, men vi har andra lagar som reglerar människohandel, våldtäkt och tvång. Jag är personligen väldigt ideologiskt lagd och tycker inte att staten ska få reglera varför människor har sex, så länge de gör de av fri vilja.

Hanna Wagenius är med i vågen av unga, moderna, ultraliberala centerpartister. Hon tycker att partiet har blivit starkare och kaxigare.

– Vi har nått riktigt stora framgångar historiskt när vi har tagit avstånd från socialismen och tydliggjort vår ambition om individen i centrum. Det känns naturligt att som liberal att välja Centerpartiet.

Ändå ser Hanna Wagenius gärna att Centern och Folkpartiet går ihop. Under Almedalsveckan utryckte CUF:s ordförande Magnus Andersson samma sak och menade att det behövs ett annat val än det mellan socialism och konservatism.

– Det hade varit bra med ett tydligt liberalt alternativ i politiken, säger Hanna Wagenius.

Hon tycker att bilden av Centerpartiet har breddats och att fler har förstått att partiet kan innehålla allt från hennes vänner i Jämtland till Stureplanscentern.

– Man vågar säga att man är Centerpartist, utan att bli anklagad för att gå i grova gummistövlar med en grep i handen.

Själv är hon uppvuxen i just gummistövlar och van vid att stiga upp klockan sex och mata fåren. Hon vill gärna bo kvar och uppfostra eventuella framtida barn på landsbygden, men hon räknar med att få arbeta i staden, eftersom hon utbildar sig till jurist.

– I ett levande Sverige måste vi ha både och. Centerpartiet har tagit ett stort steg och vågat erkänna att staden också är viktig och det ska vi ha kredd för tycker jag. Vi vågar blicka framåt och ha nya perspektiv, men det innebär inte att vi glömmer landsbygden. Vi klarar av att hålla två saker i huvudet samtidigt.

Ann Gäre
Maggie Strömberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.