Annons
Nyheter

Myndighetslarm om djurskydd

Många djurskyddsinspektörer hinner inte med sitt arbete, och värst är det i Kalmar, Kronoberg och Blekinge län.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2009

STOCKHOLM. – Det innebär ett ökat lidande för djuren och det är oacceptabelt, säger Malin Engdahl på Jordbruksverket, som konstaterar i en rapport att det är resursbrist som orsakat den pressade situationen.

I Kalmar län finns 5 600 djurhållare och för att kontrollera att djuren inte vanvårdas krävs 14 djurskyddsinspektörer. Före årsskiftet hade man nio inspektörer, i dag finns det sex.

Annons

– Vi riskerar att missa dålig djurhållning eftersom vi inte hinner göra de planerade tillsynsbesöken. Vi hinner bara åka på de akuta larmen, säger Jörgen Wehre, länsveterinär i Kalmar.

Anledningen till att det har blivit ännu färre inspektörer det senaste halvåret är att länsstyrelserna tagit över ansvaret för djurskyddet från kommunerna, samtidigt som regeringen beslutat att inspektionerna ska vara gratis. Det har gjort att länsstyrelserna förlorat de intäkter som inspektionerna tidigare gav och som användes för att anställa folk. Som kompensation har länen fått totalt 118 miljoner kronor, men det verkar inte ha räckt.

Jordbruksverket genomför just nu en översyn av arbetsbelastningen för landets djurskyddsinspektörer.

– När inspektionerna blev avgiftsfria räknade regeringen ut hur mycket pengar som var rimligt att skjuta till, men de har räknat fel när de bedömde hur långt pengarna skulle räcka. Det behövs fler inspektörer, säger Malin Engdahl, kontrollchef för djurskydd och hälsa vid Jordbruksverket.

Verket överlämnar en rapport till jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) den 15 augusti.

Sara Riis Hasselskog
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons