Nyheter

Lågpristurister förändrar vardagen

Den internationella massturismen gör Rom till en trång och ofta otrivsam stad. Den gör livet svårare för den vanliga romaren. Men stadens styrande satsar på att locka ännu fler turister.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2010

ROM. Att alla vägar bär till Rom, har aldrig varit sannare än nu. Italiens huvudstad svämmar över av turister. Förr brukade romarna kunna ta tillbaka sin stad i januari och februari, och november och december.

– Nu strömmar turisterna in året runt, säger min väninna Daniela Mazzi, romarinna och bosatt i skuggan av Colosseum i kvarteret Celio.

I vår stadsdel är vi förstås vana vid turister. Lämmeltåget går i allmänhet från Colosseum och sedan vidare mot kyrkan San Clemente. Därefter fortsätter det uppför Via San Giovanni in i Laterano till basilikan med samma namn.

Men det som tidigare var grupper av besökare börjar alltmer kännas som en invasion. Det beror dels på det ständigt ökande antalet turister, men även på att så många reser så billigt som möjligt. Därmed inkräktar de på de vanliga romarnas vardagsliv på ett helt annat sätt än tidigare.

Ibland kör bussen helt sonika förbi hållplatsen där jag står och väntar när jag ska hem från jobbet. Den är så knökfull av turister att den inte kan ta fler passagerare.Och när man trött och sliten går för att handla väntar tjugo tonåringar i kön till kassan för att betala varsin smörgås, varsitt äpple och varsin flaska vatten.

– Jag klagar inte, för turisterna har ökar omsättningen. Men visst har den här stadsdelen förändrats, säger Stefano Strizzi som driver en livsmedelsaffär i området.

– Varje gång en gammal affär slår igen, ersätts den av en souvenirbutik eller någon som säljer pizza i bit.

2007 slog turismen i Rom rekord med 26 miljoner övernattningar. Under krisåren 2008 och 2009 har strömmen mattats av något och hotellägare och restauratörer knotar. Men deras verksamhet är bara en del av en betydligt större och mer varierad helhet.

Förra året registrerade Roms kommun nära 6 miljoner övernattningar i så kallade alternativa strukturer. Många turister föredrar lägenhetsbyten framför hotell, för att inte tala om alla bed&breakfast som vuxit upp som svampar ur jorden.

Det är inte bara sättet att resa som har förändrats, utan även de som reser. Amerikanerna är färre på grund av den dyra euron. Men att Brasilien, Ryssland, Indien och Kina har god ekonomisk tillväxt märks inte minst på att medelklassen från dessa länder reser som aldrig förr.

Turistlockarna, som är utklädda till romerska soldater vid Colosseum, har fått lära sig några ord kinesiska och ryska för att få nya nationaliteter att posera på ett foto tillsammans med dem.

Allt är väldigt trevligt tills Julius Caesar presenterar notan. Det brukar kosta 5 euro per bild.

I en stor turiststad som Rom tenderar priserna att stiga och kvaliteten att sjunka. De romerska affärsmännen och restauratörerna drar sig inte för att ta ut hutlösa priser. De flesta kunderna kommer ju aldrig tillbaka.

För inte så länge sedan begärde kyparen på en bar 7 euro, alltså närmare 70 kronor, för en cappuccino och en liten flaska mineralvatten.

– Det där är inte ett pris. Det är ett rån, väste jag mellan tänderna.

Men vad hjälpte det.

Rom skulle vara betydligt mer njutbart med färre turister. Men man kan naturligtvis inte hindra människor från att resa och Rom är dessutom ekonomiskt beroende av turismen. Tack vare den har staden inte drabbats särskilt hårt av den internationella ekonomiska krisen. Problemet är att stadens fullmäktige aldrig verkar bli mätt. Vare sig de tillhör vänster- eller högerpartierna, gör Roms borgmästare allt för att öka turismen.

– Vi ska fördubbla turismen inom de närmsta tio åren och skapa 100 000 nya jobb, utropade Roms vice borgmästare Mauro Cutrufo häromdagen på en konferens.

Tanken är att skapa en så kallad turistpol utanför stadens urgamla centrum, som i dag drar till sig 97 procent av alla turister. Den ska bland annat innehålla ett avantgardistiskt konferenscentrum och två så kallade temaparker.

Sydväst om Rom ska turisterna kunna besöka Cinecittà World, den italienska filmens underbara värld, och kanske bada i en kopia av Fontana di Trevi som en gång Anita Ekberg.

Stadens politiker letar fortfarande efter rätt markområde för diamanten i kronan, pricken över i:et: Romarriket i nöjesformat, med vrålande lejon, stridande gladiatorer och kanske peepshows med romerska orgier för de fullvuxna?

Antikens Rom som Disneyworld. Moderna stadsadministratörers dröm om lyckan.

Elisabeth Andersson
Kristina Kappelin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.