Annons
Nyheter

Kommuner kan tvingas ta emot barn

Kalabaliken i Vellinge har fått regeringspartierna att överväga att tvinga kommunerna att ta emot asylsökande barn. Migrationsminister Tobias Billström vill dock inte svara på om tiden är mogen för en lagändring.
Nyheter • Publicerad 13 november 2009

STOCKHOLM. Av landets 290 kommuner har endast 103 avtal med Migrationsverket. Just nu väntar över 500 barn på att få någonstans att bo och nu har riksdagsmännen tröttnat.

– Vi har sett till att det är rena ekonomiska vinsten. Vi har vädjat till humaniteten, det goda hjärtat, till samhällsansvaret. Mitt personliga tålamod med kommunerna är slut, säger Fredrick Federley, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson till SvD.

Annons

– Kommunerna är en del av Sverige och kan inte driva en egen flyktingpolitik, säger Folkpartiets Ulf Nilsson.

Gunnar Axén, moderat ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott är inte främmande för lagstiftning. De borgerliga diskuterar nu hur en sådan lag skulle kunna se ut. En variant är ett kvotsystem som omfattar alla kommuner.

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill inte svara på om tiden nu är mogen för att förändra lagen, så att kommuner kan tvingas att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Jag formulerar inte frågan på det viset, inte svaret heller.

Han är öppen för att se över systemet, men en lagändring tar tid och kan bara lösa problemet på lång sikt, understryker han.

Nerike Allehanda-1
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons