Annons
Nyheter

Kaukasisk succé i melodifestivalen

Armenien, Azerbajdzjan, Georgien. Tre små länder på gränsen mot Asien, grannar med varann, blåste Anna Bergendahl och Sverige av banan i semifinalen i torsdags – och har alla klar vinstchans i Eurovision Song Contest i kväll. Så vad är det som gör Kaukasien så hett just i år? Studera det kaukasiska vinnarreceptet och se.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2010
Azerbajdzjans Safura.
Azerbajdzjans Safura.Foto: 
Armeniens Eva Rivas.
Armeniens Eva Rivas.Foto: 
Georgiens Sofia Nizharadze.
Georgiens Sofia Nizharadze.Foto: 

Azerbajdzjan

Pr-läget: ”Vad det skulle betyda för Azerbajdzjan att vinna? Gränslös lycka för Safura, vår artist. En enormt fin chans för oss som nation att slutligen få berätta vad Azerbajdzjan är. Och kanske inte minst var det ligger någonstans, för det får jag förklara hela tiden”, säger Kostatin Khoodov, som är Azerbajdzjans delegationschef och ungefärliga motsvarighet till Christer Björkman.

Annons

Artisten: Sjuttonåriga Safura vann, som flera andra deltagare i festivalen, en ”Idol”-liknande tävling och är ett stort namn hemma. Hennes ålder har diskuterats – för att få slut på det har hon börjat bära med sig sitt pass, som hon visar upp till höger och vänster. Reglerna säger att man måste ha fyllt femton för att tävla, men i Safuras fall har det snarare handlat om att hon ser äldre ut.

Låten: Här har vi en helsvensk import. ”Idol”-bekante Anders Bagge har skrivit ”Drip drop” ihop med Stefan Örn och Sandra Bjurman, men inte som ett beställningsjobb: Azerbajdzjan höll både semifinal och final i Baku innan vinnaren utsågs. Njut av svenskframgången – för enligt entydigt skvaller kommer reglerna i ESC att ändras på så vis att varje låt måste ha minst en inhemsk upphovsman.

Armenien

Pr-läget: ”Vi har en bra låt, och vi kan bara hoppas att vi får en lika bra reaktion från publiken och tv-tittarna i finalen som vi fick i torsdags. Eurovision Song Contest är som ett OS för musik och showbusiness, och vi är absolut redo att stå värdar nästa år om vi får chansen”, säger Valerij Saaryan som är Armeniens delegationschef och ansvarig för de nationella uttagningarna.

Artisten: Det finns ingen oftare ställd fråga i pressrummet i Oslo: Är det någon som egentligen vet hur lång Eva Rivas är? 23-åriga Eva har en klassisk bakgrund och är väl förankrad i Armeniens folkmusikscen, där hon sedan länge är ett etablerat namn. Hon stoltserar i det officiella programbladet med utmärkelser av typen ”Kaukasus vice-miss i Yerevan” och ”Fröken Floden Dons Pärla”.

Låten: Även om texten till ”Apricot stone” om aprikoskärnan som symboliserar hemvist och ursprung sjungs på engelska är detta ett genuint armeniskt bidrag. Låten är skriven av inhemska kompositörer – textförfattaren har tävlat sex gånger i ESC. Kläderna och showen är sammansatt av armeniska yrkespersoner och texten är en patriotisk men allmängiltig hyllning till en människas rötter.

Georgien

Pr-läget: Enormt. Obegränsat. Den typen av kommentarer hörs när Georgiens statsstödda supersatsning kommer på tal. De svenska pr-konsulter på en byrå i Stockholm som har jobbat med att sälja in bidraget är mycket förtegna om hur de har arbetat och hur de har fått uppdraget, men en enkel sökning i pressdatabaser visar att de har lyckats. Georgiens bidrag är mycket omskrivet i förväg.

Artisten: Sofia Nizharadze från Tblisi, Georgiens huvudstad, har en bakgrund som barnstjärna och har varit med i film och tv-produktioner ända sedan lågstadieåldern. Men det är sjunga hon helst vill göra – och det kan man förstå när man hör henne. Hon har gjort flera musikalroller. Hon för sig med kaxigt självförtroende och talar om sig själv som en självklar vinnarkandidat i kväll.

Låten: Georgiens bidrag är sånär som på artisten själv ett västimporterat helhetspaket. Svenske Harry Sommerdahl är bland låtskrivarna, liksom norska Hanne Sørvaag som också är en av låtskrivarna bakom Norges bidrag i kväll. Balladen ”Shine” är storslagen och dramatisk och ikläds ett sceniskt överdåd där ingen möda spars för att ge Sofia Nizharadze största möjliga utrymme.

Stina Mortensen
Andreas Ekström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons