Annons
Nyheter

Inget influensavaccin till småbarn

Barn under tre år bör inte vaccineras mot svininfluensan, enligt Läkemedelsverkets nya rekommendationer. Undantaget är barn som bedöms vara i riskgrupper och är mellan sex månader och tre år.
Nyheter • Publicerad 4 september 2009

STOCKHOLM. Barn under tre år bör inte vaccineras mot svininfluensan, enligt Läkemedelsverkets nya rekommendationer som gjorts efter svåra avvägningar. Undantaget är barn som bedöms vara i riskgrupper och är mellan sex månader och tre år.

Nyttan av vaccination tros visserligen vara stor, eftersom små barn kan drabbas av svårare komplikationer än äldre barn. Men säkerhetsdata för de yngsta åldersgrupperna saknas för det nya vaccinet. Det gör det svårt att avgöra hur stor dosen bör vara.

Annons

– Många som har barn under tre år kommer säkert att bli oroliga för att deras barn inte får vaccin. Fast hade vi sagt att barnen skulle vaccineras ändå, trots att det saknas säkerhetsdata, hade föräldrarna blivit oroliga för det i stället, säger Charlotta Bergqvist, utredare på Läkemedelsverket till TT.

Hon påpekar att studier nu genomförs för att se hur vaccinet påverkar småbarn, men resultaten från studierna hinner inte komma innan vaccinet har anlänt till Sverige.

– Fast barn med underliggande riskfaktorer, exempelvis astma, kommer att vaccineras så snabbt som möjligt, säger Bergqvist.

Studier är på gång även vad gäller barn under sex månaders ålder. Dessa kommer dock att ta ännu längre tid att genomföra eftersom forskarna måste gå försiktigt fram och testa vaccinet stegvis ner i åldrarna. Vaccinering av barn under två månader lär aldrig bli aktuellt.

Läkemedelsverket har även vägt risk mot nytta när det gäller influensavaccinering av gravida. Det är känt att vanlig säsongsinfluensa ökar risken för komplikationer och i några fall har friska gravida kvinnor avlidit av komplikationer från influensa.

Det är inte helt klarlagt hur influensavaccinet påverkar fostret, men sammantaget är bedömningen att det inte finns någon uppenbar risk.

Därför bör samtliga gravida kvinnor vaccineras mot svininfluensan och för att ge bästa skydd bör det ske så tidigt som möjligt i graviditeten, enligt Läkemedelsverket.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons