Nyheter

"Ingen bryr sig om jämställdhet"

Jag ska rösta på en som kämpar för lika rättigheter för alla, säger Wafaa Hussein.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2010
Foto: 
Wafaa Hussein, 37, undervisar i idrott på Bagdads universitet. Ogift. Bor med sina föräldrar och fyra av sina syskon i ett hus med fem rum i stadsdelen Biyaa i Bagdad.
Wafaa Hussein, 37, undervisar i idrott på Bagdads universitet. Ogift. Bor med sina föräldrar och fyra av sina syskon i ett hus med fem rum i stadsdelen Biyaa i Bagdad.Foto: 

”Jag ska rösta på en som kämpar för lika rättigheter för alla, för sunniter, shiiter, kristna, för män och kvinnor. Nu får folk jobb tack vare sin bakgrund, inte på yrkesmässig kompetens. Och kvinnor nästan alltid bara på låga poster.

Enligt lagen ska vi ha jämställdhet, men det bryr sig ingen om. Alla chefsjobb på universitetet har i stort sett utan undantag gått till män. Som kvinna kan man lika gärna låta bli att ens söka.

Vanlig samhällsservice är förstås också viktigt men det orkar vi knappt tala om längre. Många gator i våra kvarter saknar asfalt. Vi får el tre timmar om dagen och måste själva pumpa upp vårt vatten eftersom trycket i Vattenverkets ledningar är för svagt. Skolorna håller en bedrövlig standard, ja, man kan hålla på hur länge som helst ...

Jag vet inte om det blir ett demokratiskt val men det är heller inte det viktigaste. Det är säkerheten. Den är fortfarande svajig, men nu kan vi i alla fall gå ut och köpa en glass eller äta en pizza utan att vara rädda för att mista livet. Det är ett stort framsteg.”

Elisabeth Andersson
Eva Pleisner
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.