Annons
Nyheter

Imam: "Detta är onda begär"

Homosexualitet är så oacceptabelt inom islam att frågan om samkönade äktenskap aldrig dyker upp, enligt Ayoub Chibli, vigselförrättare vid Islamic Center i Malmö.
Nyheter • Publicerad 1 september 2009

MALMÖ. – Alla vet att alkohol är förbjudet i islam. När det gäller homosexualitet är förbudet i Koranen ännu mer tydligt, säger Ayoub Chibli.

Att den svenska lagen ändrats så att samkönade par får gifta sig kommer inte att påverka arbetet på Islamic Center, säger han.

Annons

– Inga muslimer kommer att dyka upp här med en sådan förfrågan. De vet redan att det strider mot deras religion.

Som vigselförrättare kräver Ayoub Chibli att två kriterier ska vara uppfyllda. Giftermålet ska inte strida mot svensk lag, och det ska inte strida mot hans religion.

– Därför viger jag exempelvis inte sjuttonåriga tjejer. De måste ha fyllt arton, annars strider det mot svensk lag. När det gäller detta [samkönade äktenskap] strider det mot min religion. Därför kan jag inte göra detta.

Vad skulle hända om en svensk imam sade att han kunde tänka sig att viga bögar och lesbiska?

Ayoub Chibli skrattar lite i telefonluren.

– Jag vet inte hur mycket stryk den personen skulle få. Han skulle få löpa gatlopp.

Islamic Centers vigselförrättare ger ett exempel på hur tabu frågan är bland många muslimer.

– En gång blev jag intervjuad av Helsingborgs Dagblad om detta. Jag sade att detta är något som muslimer kanske kan diskutera om femhundra år. Efter det fick jag säkert hundra arga brev. Vissa ville utesluta mig ur församlingen! Femhundra år, vem vet vad som händer om femhundra år?

Vad ska en muslim som har homosexuella känslor göra, enligt dig?

– Vi människor har begär. De kan gå i onda och goda riktningar. Det här är onda begär. Precis som den som vill ha makt och pengar. Det gäller att inte låta dessa begär styra. Det står ännu tydligare i Koranen än i Bibeln om detta, i berättelsen om Sodom och Gomorra. Homosexuella handlingar är ogärningar.

Annons

Om någon som hade homosexuella känslor kom till Ayoub Chibli och bad om råd skulle han försöka hjälpa personen att bli kvitt sitt begär, säger han.

– Men det är hypotetiskt. Det finns muslimer som har dessa känslor, men de pratar inte om detta. Det kommer att ta väldigt lång tid innan de gör det.

Sara Riis Hasselskog
Niklas Orrenius
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons