Annons
Nyheter

Fusionen kunde ha blivit ännu större

Den nya Öresundsbanken hade kunnat bli större. Finn och Gripen ville även ha med Sparbanken Syd.
Nyheter • Publicerad 16 september 2009

På sikt kan det bli aktuellt att gå med, säger Sparbanken Syds vd Staffan Olander.

– Jag gratulerar Finn och Gripen till att ha tagit steget. Det är nödvändigt att växa, särskilt för mindre banker. Det är mycket bra för Öresundsregionen att få en aktör som kallar sig regionens bank, säger Olander.

Annons

Sparbanken Syd är delägare i Finns och Gripens teknikbolag Cerdo Bankpartner, som levererar IT och administrativa system åt alla de tre bankerna. Samarbetet ledde våren 2008 till en akut konflikt med Swedbank, som ansåg Sparbanken Syd vara illojal.

Styrelsen i Ystad har haft god insyn i fusionsarbetet, och banken blev erbjuden att ingå i den nya banken, säger Olander.

– Men vi befinner oss i en annan fas av vår utveckling. Vi har slutit fred med Swedbank, och i april nästa år byter vi IT-plattform, säger Olander. På sikt kan han tänka sig Sparbanken Syd som en del av den nya banken.

Fusionen mellan Finn och Gripen är nödvändig, anser Olander. De låga räntorna sätter en väldig press på räntemarginalerna som utgör en liten banks främs­ta intäktskälla.

– Banker av den här typen kan inte kompensera sig som större banker kan.

Sparbanker brukar inte låna i Riksbanken och kan därför inte dra nytta av de krediter till låg ränta som Riksbanken ställt till bankernas förfogande under finanskrisen.

Och provisionerna sjunker. De kommer till stor del från fondsparandet. När aktievärdena sjunker till följd av krisen minskar automatiskt provisionerna.

Calle Sandstedt
Per Roijer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons