Annons
Nyheter

Frågor och svar om affären

Nyheter • Publicerad 9 september 2009

Vad är Beijing Automotive Industry Holding Co?

BAIC är holdingbolag till fordons- och maskintillverkaren Beijing Automotive Import & Export Corporation (BAIEC), som sedan länge samarbetar med västerländska bilföretag. Bland annat Jeep och Mercedestillverkaren Daimler Benz.

Annons

Bolaget, som tillverkar cirka 700 000 jeepar och lätta lastbilar per år, har tidigare lagt ett bud på Opel och även visat intresse för Volvo.

Innebär detta att kineserna tar över Saab?

Nej BAIC köper inte in sig direkt i Saab, utan i Koenigsegg Group som vill köpa Saab.

Enligt den avsiktsförklaring som nu har träffats mellan parterna ska man sedan ”tillsammans hitta tillväxtmöjligheter på den kinesiska och internationella marknaden för SAAB”.

Har Saab räddats nu?

Nej. Den privata finansieringan är klar. Men det finns flera steg kvar innan affären är i hamn.

Först ska Europeiska investeringbanken EIB bevilja Saab ett lån på 4 miljarder kronor till forskning och utveckling. Detta ska sedan godkännas av EU-kommisionen och det kräver garantier från svenska staten som i sin tur grundar sitt beslut på det förslag som Riksgälden lämnar efter de pågående diskussionerna med Koenigsegg Group.

Saabs låneansökan kan tidigast tas upp på EIB:s styrelsemöte den 21 oktober.

Olof Broddesson
Jan Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons