Annons
Nyheter

EU-ministrar ska enas om regler

På onsdagen börjar grunden läggas för EU:s migrations- och asylpolitik de kommande fem åren.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2009

Justitieminister Beatrice Ask och migrationsminister Tobias Billström tar emot sina EU-kolleger för ett tredagars informellt möte i Stockholm.

Målet är att alla EU-länder ska uppfylla kraven på rättssäkerhet och human behandling av asylsökande. I dag skickar Italien tillbaka flyktingar till Libyen utan asylprövning. I Grekland beviljas bara runt en procent asyl. Många fortsätter vidare in i EU och bollas mellan länderna de reser igenom.

Annons

Spanien, Italien, Malta och Grekland kräver att EU gör något för att lätta trycket mot unionens södra gräns. Samtidigt vill EU försäkra sig om en god tillgång på arbetskraftsinvandrare som behövs på lång sikt. Sveriges migrationsminister Tobias Billström vill skapa fler legala sätt att ta sig in i Europa.

– Många politiker medger privat att det nuvarande systemet är en katastrof. Vi måste få en ordning där varje medlemsland får betalt eller får betala för det antal flyktingar de tillåter eller avvisar, säger Pierre Henry från människorättsorganisationen France Terre d’Asile.

”Stockholmsprogrammet” ska gälla mellan 2010 och 2014. Det ersätter Haagprogrammet som löper ut i år.

Sara Riis Hasselskog
Magnus Falkehed och Kinga Sandén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons