Annons
Nyheter

En stad utan självförtroende

Den negativa bilden av Landskrona som stad med stor brottslighet och svåra sociala problem är svåra att bryta. Dödsmisshandeln på parkeringen utanför Hemköp gör många upprörda - men få är förvånade. Ändå är Landskrona inte farligare än andra skånska städer.
Nyheter • Publicerad 1 april 2010
Foto: 

LANDSKRONA.

Vid det lilla köpcentrumet ledde en ordväxling om en parkeringsplats till att en äldre kvinna misshandlades till döds. Någon misstänkt gärningsman har inte polisen när Sydsvenskan besöker Landskrona. Det som finns är ett signalement med beskrivning av utseende och bil.

Annons

Förutom de direkta tragiska konsekvenserna för de inblandade och deras anhöriga, är händelsen något som skjuter självförtroendet i sank för en stad som kämpar för att bli av med sitt dåliga rykte.

Börje Möller är Landskronabo sedan barnsben.

– Det är negativa tendenser, det händer saker hela tiden. Staden som sådan är fin, men den håller på att förstöras mer och mer.

Torkild Strandberg, kommunalråd (FP), gick till val på att öka tryggheten i Landskrona och få ner brottsligheten. Nya villaområden ska öka stadens attraktivitet. Börje Möller tycker inte att Torkild Strandberg har lyckats.

– Torkild lovar mycket men håller det inte. De får inga rikemän att flytta hit som det är.

Bente Nielsen, Landskronabo sedan 1981, lastar in sina matkassar i bilen när vi träffar henne.

– Det är hemskt att det ska gå så illa för en parkering. Här är gott om platser.

Hon påverkas själv i sitt vardagsliv.

– Man vågar inte lägga sig i någonting för då får man på huvudet. Jag vågar inte vara nere på stan på kvällarna, man vågar inte ha pengar på sig.

Anastasiya Drozd är 28 år. För fem år sedan kom hon till Landskrona med sin man Oleg från Vitryssland. Hon studerar på omvårdnadsprogrammet och jobbar extra i fiskbilen hos Aina Berkhuizen och Michael Månsson.

Annons

– Det finns för lite möjligheter och jobb i Landskrona. Jag är själv invandrare, men jag tycker att det är för många här.

Aina Berkhuizen håller inte med Anastasiya om att just den stora mängden invandrare är något problem. Hon menar att många Landskronabor är oroliga i onödan.

- Det är synd om de äldre som är rädda. Men egentligen är det unga killar på stan som råkar ut för mest.

Att det skulle vara otryggare i Landskrona än någon annanstans tror hon inte heller på.

– Vi har en fiskvagn i Helsingborg också. Den har utsatts för mycket mer skadegörelse.

Alexander Härling är 22 år och jobbar i videobutiken mitt i stan.

– Jag tror inte att det är farligare här än i någon annan stad. Det är vissa gator här i centrum där det händer mer än på andra ställen. Men mycket av det som rapporteras om är familjebråk.

Ida Wallin är uppvuxen i Löddeköpinge och bor i Landskrona sedan två år. Men hon har lagt ut sin lägenhet till försäljning.

– Jag flyttar till Malmö. Det händer inte så mycket i Landskrona. Jag tycker att det är en fin stad. Men den har ett dåligt rykte för att här är så många invandrare.

Göran Hassel är informationsansvarig vid polisen i nordvästra Skåne. Han menar att det arbete man lagt ner på att öka tryggheten i Landskrona får sig en knäck av dödsmisshandeln.

Annons

– Det är synd att det här händer nu. Alla tänker "inte nu igen". Man har jobbat väldigt målmedvetet i Landskrona för att få ner brottsligheten och har lyckats med det.

Hur tänker man som polis när något sådant här händer?

– Det är nog en samstämmig bild i hela samhället, oavsett vem man pratar med. Det här är för jäkligt! Alla kan identifiera sig med detta, antingen tänker man på sig själv, eller på en förälder, eller morförälder.

I en rapport för Brottsförebyggande Rådet, Brå, beskrev Veronika Burcar, universitetslektor i sociologi vid Högskolan i Halmstad, för tre år sedan hur man med särskilda satsningar fick ner antalet misshandelsfall i Landskrona. Men trots det hade invånarnas upplevda trygghet inte ökat. Mediernas rapportering om misshandelsfall, framhölls som något som ökade rädslan och otryggheten.

– Jag har bott i stan. Jag har en positiv bild av både unga och vuxna. Men hos vissa fanns en stor uppgivenhet, säger Veronika Burcar.

Veronika Burcar ska skriva en ny rapport som följer upp den gamla och ger en bättre inblick i mediernas roll.

– Jag kommer att studera medieskildringarna och gå med på djupet vilken betydelsen medierna har eller inte har.

Det dåliga själv tycks ha letat sig in ända in i stadshuset. Annika Wågsäter, som arbetar med det kommunala Brottsförebyggande rådet, kräver efter råd från kommunens kommunikationschef, att få alla frågor om hur Brottsförebyggande rådet arbetar i Landskrona via mejl.

Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsen ordförande, återkommer inte heller till Sydsvenskan.

Elisabeth Andersson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons