Annons
Nyheter

"Det här får man inte missa"

Malmö–Lund–Teckomatorp–Lund–Malmö. Nu är den nya generationens pågatåg här. Under fredagen var det premiärtur.
– Det är sånt som händer en gång i livet, sa Bereket Hadgu, IT-tekniker på Skånetrafiken, som åkte med.
Nyheter • Publicerad 5 december 2009

Tåget Birgit Nilsson smyger ljudlöst in vid perrongen på Malmö central, men när dörrarna öppnas flyter operasången över hela centralen. En Birgit Nilsson-look-alike får sjunga, tala och sedan slänga flaskan med bubbel mot tågets front för att inviga den nya generationens tåg.

Flaskan är mycket hållbar, men på sjätte försöket och med ansenlig muskelkraft bakom kastet, går den sönder som den ska.

Annons

Det var över 25 år sedan pågatågen introducerades i Skåne. Nu har den första generationen gjort sitt och kommer att ersättas gradvis under tre år med nya tåg.

På tåget befinner sig en blandning av politiker, anställda inom Skånetrafiken, Arriva och andra företag som har med tågen att göra, och ett antal resenärer. Många hundra ställde upp i en tävling med bästa motiveringen till att just de skulle få åka med. Den person som berättade att han glömt sin tandställning i Eslöv och gärna ville åka dit och hämta den, var en av dem som vann en resa med Birgit Nilsson. Nu provar de sätena, testar toaletten, äter cateringkyckling som Skånetrafiken bjuder på, och ser Skåneslätten dra fram utanför fönstrena.

Bereket Hadgu har provat olika sittplatser i tåget. Nu står han hos lokföraren och filmar instrumentpanelen och rälsen som flyter förbi.

– Jag ska visa filmen för barnen. Själv vill jag bara komma hit och känna och klämma. Det här får man inte missa, säger han.

Lokföraren Ralf Sjöberg ska undervisa sina kollegor nästa vecka i hur man kör de nya tågen. Han prisar dem.

– De gamla tågen var väldigt stryktåliga, vi får hoppas att de här tågen kan axla det. Men hittills ser det bra ut, säger han.

Emma Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons