Annons
Nyheter

Anna Bergendahl missade finalen

I går kväll avgjordes Sveriges öde i Eurovision Song Contest 2010. Och det blev en historisk kväll: För första gången sedan kval till stora finalen infördes 2004 missade Sverige.
– Det gick inte riktigt hem i kväll. Jag vet inte vad det beror på, sa Anna Bergendahl i natt.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2010
Anna Bergendahl blev tyvärr historisk. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix
Anna Bergendahl blev tyvärr historisk. Foto: Cornelius Poppe, ScanpixFoto: Poppe, Cornelius
Foto: 
Foto: 

Exakt klockan 21.26 stod Anna Bergendahl där och fångade kameran med blicken. Framträdandet gick enligt plan: gitarren var nyputsad, tusentals röda ljusstavar färgade Telenor Arena i Fornebu, kören gjorde vad den skulle, ljudmixen var vässad med tydligare tonvikt mot det låga registret och leendet var med hela vägen.

Ändå räckte det inte. Tio av de sjutton startande i går kväll gick vidare till lördagens final i Oslo. Att det kan vara riktigt tätt mellan att lyckas och att göra fiasko fick vi besked om i tisdags natt – då var det bara tre poäng mellan tionde och elfte bidrag.

Annons

Så hur stort fiasko ska detta kallas?

Kvällspress och fansajter vädrar blod och kräver tävlingsproducenten Christer Björkmans huvud på ett fat. För Anna Bergendahl skrivs inte historien än: Om hon håller liv i sin musikkarriär blir detta kanske mest en parentes.

– Anna gjorde en fantastisk tävling och jag är så stolt över henne. Men det var en mycket tuff semifinal med många bra bidrag. Å andra sidan är det här bara början av vad jag tror är en framgångsrik karriär för henne, sa Christer Björkman direkt efter sändningen i går kväll.

Vid halv ett på natten kom Anna Bergendahl ut från arenan till den improviserade presskonferens som väntade – i den svenska delegationens buss. Förlorarland kan inte räkna med att få vara inomhus. Hon var draperad i en svensk flagga och svarade tappert på frågor från ett trettiotal svenska och norska journalister. För Norge – som generellt bryr sig väldigt mycket mer om hur det går för Sverige än tvärt om – är Sveriges misslyckande en stor nyhet denna natt.

Exakt hur rösterna fördelades i går kväll blir inte offentligt förrän efter finalen. Det är dock ingen vågad gissning att Rumänien, Turkiet och Azerbajdzjan var bland de bidrag som med lätthet gick vidare i går. Danmark stod kanske för en lite större skräll, liksom Kroatien som överraskande missade avancemang.

I finalen på lördag gör nu 25 länder upp om glasmikrofonen, den svensktillverkade trofén som designern Kjell Engman vid Kosta Boda glasbruk har skapat. Som alltid har Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien en fribiljett till den stora finalen, i kraft av att vara överlägset största bidragsbetalare till EBU, Europeiska radiounionen. Dessutom har alltid värdlandet en fri plats, vilket garanterar svenskt deltagande. Didrik Solli-Tangens pompösa "My heart is yours" har nämligen svenske Fredrik Kempe skrivit.

Henrik Kilefors
Andreas Ekström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons