Annons
Nyheter

Alfakassans handläggning granskas

Att Alfakassan varit pressad en tid har inte gått obemärkt förbi. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har haft ögonen på den under året.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2009

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF, har tillsyn över arbetslöshetskassornas verksamhet och över att de tillämpar ersättningsreglerna korrekt och att arbetssökande behandlas rättssäkert.

IAF fick upp ögonen för Alfakassan när de i början av året undersökte beredskapen bland samtliga kassor.

Annons

– Alfakassan är extremfallet och den kassa som sticker ut mest, säger generaldirektören Ann-Marie Qvarfort.

Så extrem att IAF strax därefter valde att starta ett granskningsärende, berättar Ann-Marie Qvarfort.

– Det innebär att vi har ögonen på dem och att vi rapporterar till regeringskansliet vad som händer och för en diskussion med dem. Så att de känner trycket, så att säga.

Dessutom har IAF under våren haft flera möten med Alfakassan som fått lämna rapporter om läget varje vecka.

Enligt Ann-Marie Qvarfort hör granskningsärenden inte till vanligheterna och för närvarande är det endast Alfakassan som IAF håller ögonen på.

– Vi följer upp handläggningstider. Men att öppna ett enskilt gransknings-ärende så här som med Alfakassan är inte så vanligt. Och det har vi gjort på grund av den extrema situa-tion som de har.

Niklas Lundell
Peter Zupanovic
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons