Annons
Nyheter

Svensk storseger i EM-kvalet

Uppdraget var att ersätta Zlatan Ibrahimovic.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2011
Foto: 

Utfallet:

Två mål i 4-1 (2-0)-segern mot Moldavien i EM-kvalet.

Annons

Men i kategorin matchvinnare får Johan Elmander sällskap av Andreas Isaksson.

Zimbru-stadion i Chisinaus mindre flotta betongförorter tar inte fler än 10 500 åskådare. Inte mycket för världen, men det var fullt till sista plats och en skadligt öronbedövande ljudvolym på den täta nationalarenan. In i det getingboet gick landslaget med en "måste-vinna-attityd" - och höll på att ställa till det rejält direkt.

Alexandru Suvorov prickade ribbans överkant, markeringen på Eugeniu Cebotaru var obefintlig, men han nickade utanför.

Moldaverna var ordentligt på hugget.

Men när ivern är stor är övermodet farligt nära. Ett misstag, Ola Toivonen fick bollen halvvägs in på Moldaviens planhalva, avancerade och när ingen stötte drog han till med högerfoten.

Hårt, men nästan mitt i målet.

Där är Stanislav Namasco säker nio gånger av tio. Det här var nummer tio. En riktig målvaktsblunder och moldavisk partydödare redan efter elva minuter.

Johan Elmander släckte ljuset efter en halvtimma och på nytt var Toivonen inblandad. Han smekte fram bollen till Zlatan Ibrahimovic ersättare på topp.

Elmander vände bort Igor Armas och pricksköt 0-2 i bortre hörnet. Ett avslut fullt i världsstjärnans kräsna smak.

Tur var det, för Andreas Isaksson tvingades strax efteråt sträcka ut sig i sin fulla längd på Alexandru Gatcans närskott.

Annons

Förbundskaptenen Erik Hamréns stora överraskning i startelvan var Tobias Hysén. Satsningen höll inte. Hysén hade problem med tempot, än värre besvär med pulsen och av hälsoskäl plockades han av redan efter 40 minuter (Emir Bajrami in).

Landslaget hade full fart första kvarten i andra. Dominansen avrundades med en läckerbit (58:e). Elmander gjorde skäl för att kallas måltjuv när han styrde in Sebastian Larssons skott till 0-3. Med tanke på övertaget kom Igor Bugajovs 1-3 både överraskande och onödigt tre minuter senare. Där var inte Olof Mellberg och Daniel Majstorovic på tå.

Däremot Isaksson i de två sekvenser som omgående följde. Först styrde han, med ena näven uppe vid krysset, Suvorovs vänsterprojektil till hörna, varpå han fick undan Viktor Golovatencos boll nere vid stolproten.

Isakssons bravader var lika mycket matchavgörande som Elmanders.

Hamrén såg faran, tog ut Toivonen och placerade Pontus Wernbloom som extra defensivt skydd på mittfältet.

Moldaverna mattades i takt med att minuterna rann i väg till svensk seger. Hamrén gav Gerndt chansen (Elmander ut) med kvarten kvar.

Han tackade med att finta bort Petru Racu och stänka in 1-4 med vänstern med två minuter kvar.

Finland nästa, på Råsunda på tisdag.

Tre nya poäng där och fotbollslandslaget går på sommarlov med gott betyg inför höstens avgörande examensarbete.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons