Annons
Nyheter

Ständigt på jakt efter nya utmaningar

Frida Hansson älskar stora äventyr!
Nyss avslutade hon sitt första – ett studieår i Bryssel.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2010
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

– Jag sökte en plats genom Sundsgymnasiets samarbete med Scandinavian School of Brussels. Skolan har tre platser varje läsår, men jag blev inte antagen, berättar Frida som inte lät sig stoppas.

– Först blev jag väldigt besviken men sedan tänkte jag att då får jag åka privat.

Annons

Sagt och gjort. Frida blev en av fem elever från Sundsgymnasiet som gav sig av och bodde på ett slottsliknande internat.

– Jag hade aldrig läst franska innan jag åkte och det var en av baktankarna. Att man lär sig på ett annat sätt när man lever i ett annat land. Men i skolan hölls kurserna på svenska eller engelska.

Frida har inga problem med att sätta ord på vad som var den största utmaningen med hennes Brysseläventyr.

– Att ena dagen ha mamma och pappa att luta sig mot och sedan vakna nästa dag ensam i ett främmande land. Jag fick verkligen stå på egna ben. Det fanns houseparents men när jag var sjuk och mådde dåligt fick jag klara mig själv, säger hon.

Då blev kompisarna ett stort stöd.

– De blev ju min närmaste familj där nere och vi fick en helt annan relation än vi hade haft hemma. Överhuvudtaget fick jag väldigt många nära vänner eftersom vi delade väldigt mycket känslor med varandra.

Samtidigt säger Frida att det som var det jobbigaste samtidigt var det bästa.

– Jag fick ju stå på egna ben och då mognar man, Jag fick känna på hur det är att kara sig själv.

Några problem att anpassa sig till ett liv utan sin nyvunna frihet har Frida inte haft sedan hon kom hem till Vellinge igen.

– Nej, jag är en sådan som trivs med min familj och tycker att det är skönt med stödet hemifrån. Studierna i Bryssel var väldigt tuffa och då var det jobbigt att inte ha samma stöd som jag får hemma.

Annons

På Sundsgymnasiet går Frida samhällsprogrammet med inriktning språk. Hon kom dit efter att ha gått i grundskolan på Herrestorpskolan och kände sig lite vilsen i början. Allt var så stort och det var mycket människor.

– Jag började först på mediaprogrammet men ganska snart kom jag på att det var fel väg för mig. Jag har alltid varit intresserad av människor och när jag började på gymnasiet blev det ett helt annat fokus på framtiden när man skulle göra individuella val och så. Då kände jag att nej, det är människor jag ska arbeta med och så valde jag om. Språk har jag alltid varit intresserad av och har relativt lätt för. Matte och fysik klarar jag men jag är inget snille. Det är viktigt att det man läser tilltalar en, säger Frida som trivs kanonbra på Sundsgymnasiet.

Efter studenten planerar hon därför att åka ut i världen på nästa äventyr – som volontär.

– Jag vill åka till ett u-land. Det är kul att lära känna andra kulturer och göra saker som man inte brukar göra.

Nilla Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons