Annons
Nyheter

Nya idrotten blev ett lyft

Från början var det bara fotboll som gällde för Emil Svensson. Men när tränarna började toppa laget och Emil kände att han inte fått chansen att ge allt tog det stopp.
- Då provade jag på tyngdlyftningen i stället och märkte att det gick bra!
Nyheter • Publicerad 7 september 2009
Foto: 
Foto: 
Emil Svensson tränar tyngdlyftning fem dagar i veckan. Även om det ibland kan kännas lite enformigt är han både motiverad och ålmedveten.
Emil Svensson tränar tyngdlyftning fem dagar i veckan. Även om det ibland kan kännas lite enformigt är han både motiverad och ålmedveten.Foto: 

Det har gått sex år sedan Emil hoppade av fotbollsträningen med TFF.

- Det är en lite rolig historia det här om hur jag hamnade inom tyngdlyftningen i stället, berättar han och fortsätter:

Annons

- Min kusin André Lindell höll på med boxning så jag följde med honom dit. Men jag kände att det var inte min sport. Så jag gick och drog där hemma ett år.

Men så föreslog Emils morbror, Andreas Alsvold, att han skulle följa med och prova på tyngdlyftning.

- Min morbror tränar taekwondo och kände att han behövde bygga upp sin styrka. När vi kom dit kändes allt jättebra. De sa att jag kunde prova på tre gånger, men jag kände mig så väl emottagen och fick så bra respons att jag har blivit kvar.

Och så gick det bra på tävlingarna.

- Min första tävling var DM, där vann jag. Min andra tävling var ungdoms-SM och där kom jag tvåa, berättar Emil.

- Då kände jag att jag ville satsa lite och se hur långt jag kan komma.

Då, för fem år sedan, när Emil greppade stången för första gången gjorde han 40-45 kilo i ryck och 50-60 kilo i stöt. Nu är motsvarande siffror 115 och 140 kilo. Han tränar fem dagar i veckan.

- Jag lovade min pappa att jag tog mig till EM skulle jag träna mer.

EM hölls i somras. Emil kom på tionde plats av tolv.

- Jag visste att jag inte hade chans på medalj, de utländska lyftarna är duktiga, fortsätter Emil som är nöjd med sin egen insats.

Annons

EM gick i Landskrona, inte så exotiskt, men Emil säger att för honom spelar det ingen roll var det är.

- Det viktiga är att få vara med vid en stor tävling och att få träffa mycket nytt folk.

Just nu kan han känna en frustration över att träningen kan kännas lite monoton.

- När jag kommer dit och min tränare Ingmar Aldenhov säger att jag ska göra samma sak som i går, då kan jag känna att jag vill göra något nytt. Men jag vet ju att det är för en bra sak.

Emil har kvalat in till senior-SM som går i december. Innan dess ska han tävla i junior-NM.

- Jag säger att jag ska hålla på så länge jag själv känner att jag kan lyfta. Om jag är 40 och har ont i knäna ska jag bara försöka hålla igång kroppen utan att den får ta så mycket mer stryk. Men det finns de som är 65 och lyfter.

- Mål har vi alla, själv sätter jag upp nya för varje ny tävling. För mig var det ett mål att komma med i senior-SM, nu är målet att göra bra ifrån mig fär. Sedan är målet att få vara med i VM. Men jag sätter inga viktmål, vi tar det som det kommer…

Emil är ung, men hans kropp känns lite sliten så här års.

- Det är många individuella tävlingar nu, förklarar han. Långa resor gör sitt till…

- Men tyngdlyftningen känns fortfarande jättekul, försäkrar han. Bara att få komma ner på träningen och träffa min tränare. I klubben brukar vi säga att man bestämmer sin egen framtid och så är det ju.

Annons

När Emil inte tränar går han hotell- och restaurangprogrammet i Trelleborg.

- När jag skulle välja tänkte jag mycket på att inte välja det som kompisarna valde utan att hitta något som jag tror att jag kan trivas med hela livet. Mina föräldrar hjälpte mig mycket när jag funderade kring det.

Att Emil tyckt om att laga mat sedan han var liten kan vara en förklaring till att han valde som han gjorde.

- Just nu är jag lite, jag vet inte om man egentligen kan kalla det skoltrött, men jag är himla trött på teori. Jag känner bara att nu kan vi väl laga mat?

Att Emil valt rätt program tvivlar han inte på. Och han har fått en morot som han tror kan rycka upp betygen.

- Pappa och jag har pratat om att öppna en fiskrestaurang i hamnen. Det kräver mycket av mig, men det är en riktigt bra sporre. Jag ska klara det, för jag vill verkligen detta!

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons