Annons
Nyheter

Josefin Söderberg siktar högt

Favoritsysslan på sommarjobbet är våffelbestyret. "När man öppnar och de är så där härligt fluffiga och fina känns det kul. Och då är det riktigt roligt att servera dem", säger Josefin Söderberg.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2010
Foto: Tom Wall
Foto: Tom Wall
Foto: Tom Wall
Foto: Tom Wall

När kycklingbaguetter beställs är Josefin inte sen att gå in i köket och förbereda för servering.

– Kycklingröran med curry är min absoluta favorit. Jag slickar alltid av skeden efteråt, fnissar Josefin.

Annons

Det är fjärde sommaren som hon jobbar på Café Vattentornet. Vanligtvis, under skolterminen, jobbar hon lördagar. Och för Josefin är det ett perfekt extraknäck och ett mycket bra sommarjobb.

– Jag har alltid trivts bra här! Jag började när jag skulle fylla 14. Det är inte många som får jobb när de är så unga som jag var.

– Det är skönt att det är nära hemifrån, jag brukar cykla till jobbet och det tycker jag om. Jag brukar komma sent även om det är nära, skrattar hon.

Josefin berättar om sitt första sommarjobb som inte var i närheten så roligt som det här.

– Jag plockade jordgubbar men det tröttnade jag snabbt på. Jag plockade så mycket att jag fick jordgubbsmardrömmar, ler hon.

Fördelarna med sommarjobbet är många. Alla gäster som besöker kaféet är en av dem.

– Det bästa är alla trevliga människorna som kommer. Här är det alltid mycket att göra och det tycker jag om. Sedan är det ju Trelleborgs populäraste kafé, säger hon stolt.

Precis som att våffelbaket och förberedelser av curryblandningen är favoritsysslan har hon disken som den minst omtyckta arbetsuppgiften.

– Jag har precis köpt handskar, understryker hon och förklarar att sysslorna nu kommer bli betydligt bättre.

Josefin är uppvuxen i Trelleborg och har gått på Lillevång och Vannhögskolan. Under det senaste året har hon studerat på en fransk gymnasieskola men till hösten fortsätter hon andra året på Malmö Borgarskola - International Baccalaureate IB.

Annons

– Första veckorna var hemska. Jag ringde hem till mamma och grät. Men efter en kort tid trivdes jag jättebra.

Fördelarna med att läsa på en internationell skola är många menar Josefin. En av dem är att hon själv får välja sina ämnen. En annan är att hon ständigt övas i sina språkkunskaper.

– Språk har alltid varit det som jag tyckt mest om. Jag älskar alla språklektioner och jag försöker få så bra betyg som möjligt. Jag vill läsa vidare till tolk och översättare. Drömmen är att översätta film, funderar hon och berättar också att hon tittar mycket på film.

Framtidsplanerna ändras från dag till dag men en sak är säker och det är att hon vill studera vidare på universitet utomlands.

Josefin är uppvuxen i ett hem med två kulturer. Hennes mamma kommer från Iran och för Josefin finns det många fördelar med den iranska kulturen.

– Mamma har alltid lagat iransk mat och det är något som jag gärna tar med mig till min familj i framtiden. Hon har alltid pratat persiska med mig. Språket, dekorationerna och maten, tycker jag mycket om och det vill jag gärna föra vidare.

– Människorna som kommer från Iran är väldigt varmhjärtade och deras värme i familjen är speciell. De är öppna och ställer upp och hjälper varandra mycket inom familjen och det är familjen som gäller.

När Josefin får tid över, efter läxläsning och allt arbete som krävs för höga betyg, umgås hon med sina vänner. Tillsammans går de på konserter, lyssnar på musik, går på gymmet eller så umgås de bara med varandra. Josefin har tidigare dansat balett och showdance vilket hon gjorde under en längre tid men slutade när hon åkte till Frankrike för att studera. Nu vill hon ta upp dansen igen.

– Den här gången blir det bara show dance. Balett kommer jag inte börja med igen.

Josefin har många järn i elden och när skolan, jobbet och kompisarna inte pockar på uppmärksamhet stannar hon gärna i sängen så länge som möjligt.

– Jag kanske vaknar vid elva- tolvtiden. Det är det bästa som finns, understryker Josefin och berättar att hon njuter av sommarlovet efter ett tufft studieår i Frankrike.

Nilla Andersson
Caroline Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons