Annons
Nyheter

Hon tävlar i aerobic

2011 ska bli Mathilda Nordborg-Nilssons år. Då ska hon ta sig ut i Europa och tävla i aerobic igen.
– Sporten är ganska liten i Sverige så vi svenskar har, än så länge, inte så mycket att komma med internationellt, men man ska inte gå miste om upplevelsen och erfarenheten för det, säger hon.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2010
Mathilda Nordborg-Nilsson fyller 18 år den 24 oktober.
Mathilda Nordborg-Nilsson fyller 18 år den 24 oktober.Foto: 

Mathilda Nordborg-Nilsson har alltid ägnat sig åt bedömningssporter. Först var det konståkning under tio års tid.

– Men för åtta år sedan såg jag en artikel i tidningen om en tjej som jag tränat konståkning med. Hon hade varit med i en rikstävling i aerobic och vunnit. Då testade jag också och tyckte att det var roligt.

Annons

Mathilda förklarar att sporten har olika svårighetsgrader och att en rutin ska innehålla olika armhävningar, hopp och moment där den tävlande lyfter sig själv med en eller två armar.

– Armarna ska vara raka och inga fötter får vara flexade, förklarar Mathilda med ett leende och låtsat stränga ögon.

– Allt är väldigt strikt!

Själv har hon tagit upp träningen tillsammans med Trelleborg aerobic gymnastics efter ett års uppehåll.

– Skolan tog så mycket tid, förklarar hon uppehållet.

– Men under det året upplevde jag att jag saknade ett mål och insåg att det hörde ihop med aerobicen, så då började jag igen.

I maj 2007 kom Mathilda Nordborg-Nilsson sjua i SM, samma höst åkte hon till England och tävlade och i februari året därpå gjorde hon sin bästa tävling hittills.

– Det var i Tyskland där jag lyckades ta mig till final, fortsätter Mathilda med ett stort leende. Samma sommar var jag i Italien där jag tävlade och tränade under en vecka. Det är tävlingarna som lockar, att stå där på golvet...

När Mathilda började på gymnasiet valde hon naturvetenskapliga programmet i Trelleborg. Efter ett år bytte hon till Sundsgymnasiet i Vellinge där hon fick möjlighet att ha specialidrott på schemat.

– Det har gett mig möjlighet att ägna mer tid åt träningen. Jag har höga krav på mig själv och sätter upp höga mål, förklarar hon insiktsfullt.

Annons

I höst väntar några små nationella tävlingar i Göteborg och Staffanstorp, men Mathilda Nordborg-Nilsson är målmedveten.

– Nästa år ska jag åka på internationella tävlingar igen, säger hon.

Även långsiktigt är planen att syssla med idrott och friskvård.

– Jag vill arbeta med olika projekt som främjar idrott och hälsa inom skolan och på olika företag. Jag tror att det kommer att bli större och större. Vi blir mer och mer medvetna om både vår fysiska och psykiska hälsa.

INTERNAL INTERNAL
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons