Nyheter

Hon drömmer om att jobba som lärare

Hästgymnasium, mediaprogrammet eller barn och fritid?
Gymnasievalet var inte solklart för Julia Meglic.
Nyheter • Publicerad 2 november 2010
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

– Jag har ridit i tio år och haft ett stort intresse för foto, men till sist kom jag fram till att det är människor jag tycker är mest intressant och därför fick det bli barn och fritid, förklarar hon.

Med facit i hand känns det helt rätt.

– Ridskolan har flyttat och då tappade jag intresset även om jag saknar hästarna. Kameran har jag sålt, konstaterar Julia.

I stället har längtan att på något sätt arbeta med människor blivit starkare.

– Jag gjorde helt rätt gymnasieval. När jag gick i ettan praktiserade jag på Modeshögs förskola där jag fick jobba med ettåringar. I tvåan fick jag vara i en etta på Serresjöskolan.

Julia visar i riktning nordost. Hon bor på nybyggda Serresjöområdet och lillasyster Emilia går på skolan.

– Dagis är inte riktigt min grej, det upptäckte jag. Att arbeta med skolbarn kändes mycket mer rätt för mig. Jag hoppas att jag kan få komma tillbaka och göra praktik i samma klass till våren.

Efter att ridskolan flyttat och kameran bytt ägare har Julia inte hittat något nytt intresse. Studierna tar det mesta av hennes tid och just nu känner hon sig skoltrött.

– Jag känner att jag skulle vilja jobba några år innan jag fortsätter att läsa. Jag har sökt lite olika jobb för att ha något på helger och lov, men inte fått napp än.

Men läsa vidare ska hon. Målet är lärarhögskolan där Julia tänker utbilda sig till lågstadielärare.

– Själv tycker jag mest om bild och skapande verksamhet så jag får se vilken inriktning jag väljer. Så långt har jag inte kommit i mina tankar ännu, erkänner hon.

Att fylla 18 tror Julia inte kommer att innebära någon större förändring i livet.

– Många av mina kompisar har fyllt år och de säger att det inte gör det. Fast lite bitter är jag över att jag inte fick rösta.

Körkortet tänker hon däremot ha i plånboken ganska så snart.

– Tanken var att jag skulle vara klar om en vecka, men det kommer jag inte att hinna. Skolan har tagit för mycket tid.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.