Annons
Nyheter

Hennes vision är att skapa fred och frid

Genom att arbeta medvetet med vision, strategi och mål har Zaiga Silabrams Magnusson varit drivande inom projektet Star for life som förändrat livet för tusentals barn i Afrika.
Nu använder hon samma arbetsmetod för att förändra på hemmaplan.
– Alla har fått nog av brottsligheten i Malmö. Visionen är att skapa frid och fred i Malmö och i världen, förklarar hon med entusiasm och övertygelse i rösten.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010
Foto: tom wall
Foto: tom wall
Foto: tom wall
Foto: tom wall
Foto: tom wall
Foto: tom wall
Foto: tom wall

Paradigmskiftena har varit många under Zaigas år i yrkeslivet. Inom olika företag har hon arbetat med utbildning och marknadsföring och sett manuella maskiner bytas ut mot elektriska, stora maskiner bli små, ordbehandlingen göra sitt intåg och företag köpas upp.

– Jag har ett entreprenörskap inom mig och tycker att förändringar är spännande, förklarar hon.

Annons

Sedan början av 1980-talet har hon haft maken Thomas vid sin sida och tillsammans har de drivit flera projekt och företag.

– Vi älskar fortfarande varandra till 120 procent, när vardagen kommer behöver man de där 20 procenten att ta av, förklarar Zaiga.

Det var när paret jobbade med rökavvänjning och beteendeförändring som de kom i kontakt med Dan Olofsson.

– Dan hade sett att personalen inom hans företag i Sydafrika var sjuka i hiv och att barnen lämnades ensamma när föräldrarna dog i AIDS. Han ställde sig frågan – vad händer om nästa generation i Afrika också får AIDS. Det skulle bli en katastrof, konstaterar Zaiga med eftertryck.

Dan lockade Zaiga och Thomas att starta och utveckla det som sedermera blev Star for Life – ett projekt för att hjälpa ungdomar att undvika HIV/AIDS.

Dan ville ha med Zaiga och Thomas i det projekt han drog igång på plats.

– Min första tanke var att vi kan ju inget om hiv och AIDS, men Dan såg vår kunskap om beteendeförändring som en viktig tillgång, fortsätter Zaiga som aldrig varit i Sydafrika men gick med på att göra den långa resan till KwaZulu-Natal för att skapa sig en egen bild av situationen.

– Skolan hade tusen elever, 38 flickor var gravida och det var så fattigt och hemskt, summerar Zaiga sitt första intryck.

Sedan dess har det blivit åtskilliga resor till landet. Fler och fler skolor har anslutits till projektet vars strategi är att sprida kunskap och för att stoppa spridningen av hiv bland unga. Ett vänskoleprojekt har byggts upp och flera afrikanska elever har kommit till Sverige på besök. 60 000 barn har deltagit i projektet i Afrika och nu har det spridits till Sri Lanka där målet är att öka barnens självkänsla.

– Det vi är mest stolta över är att Nelson Mandela är med i projektet och att det gjorts vetenskapliga studier som visar siffror på att detta är ett av världens bästa preventiva program och erhållit internationella utmärkelser.

Annons

Under uppväxten och skolåren i Trelleborg drömde Zaiga om att bli läkare. Driven av en stark önskan att hjälpa andra gick hon som 12-åring med i Röda korset och idag ser hon det som en förberedelse inför det hon gör idag.

– Jag har både medvetet och omedvetet hållit min dröm levande. Genom arbetet med Star for Life har min dröm faktiskt gått i uppfyllelse. Vi vill göra skillnad i världen och genom Star for Life har vi fått möjlighet till det. Jag är så oerhört tacksam att jag har fått möjlighet att vara med och åstadkomma detta, säger Zaiga med ett stort leende.

Zaiga menar att det finns behov över hela världen, även om de ser olika ut, och nu använder de alltså metoden på hemmaplan.

– Konceptet är klart och det håller över allt. I Afrika har barnen fått drömböcker där de skriver ner sina drömmar för att få framtidshopp. Över 90 procent använder fortfarande sina drömböcker. I Sverige har barnen det mesta de behöver men de saknar drömmar. Därför har vi tagit fram en svensk drömbok som vi börjat använda på Apelgårdsskolan i Malmö, fortsätter Zaiga.

Initiativet till det nya projektet, Imagine – ett tryggare Malmö, stöds av näringslivet och Ilmar Reepalu för att minska våldet i Malmö.

– Vi har fått lov att använda Reutersvärds knutna revolver som vår symbol, dessutom har vi tagit fram utbildningspaket för hur man ska hantera våld och konflikter som är tänkt att användas av skolor och idrottsföreningar, förklarar Zaiga.

Precis som i Sydafrika har man börjat med lärarna. Både de och eleverna får fundera över hur deras drömskola ser ut och sedan försöka leva upp till det.

– Redan nu har vi sett en klar förbättring av antalet elever som är godkända i kärnämnena. De har gått från 41 procent till 70 vilket är en av de bästa förbättringarna i landet, inflikar Thomas.

Den 9 oktober arrangerades en konsert för att uppmärksamma projektet och John Lennons 70-årsdag.

– Det blev startskottet för ett tryggare Malmö, säger Zaiga med övertygelse i rösten.

Annons

– Det behövs nya idéer för att få bukt med kriminaliteten. Malmö är ett pilotprojekt som vi sedan kan föra över på andra städer precis som vi låtit Star for life växa. Både Landskrona och Köpenhamn har redan visat intresse.

Några planer på att gå i pension har Zaiga inte.

– I framtiden skulle jag gärna vilja föreläsa om drömmarnas betydelse och ge drömböcker åt vuxna för att ge dem ett mer innehållsrikt och spännande liv, säger Zaiga.

Men en del av hennes hjärta finns kvar i Sydafrika.

– Jag längtar dit, ler Zaiga och bjuder med ett skratt på lite klickande zulu som hon lärt sig.

– Vi har alltid jobbat när vi varit där. Jag skulle vilja åka dit och bara njuta!

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons