Annons
Nyheter

Han har bytt uniformen mot kostym

– Vi svenskar är blåögda och naiva och tror att inget ont händer oss.
Det menar Björn Frid som efter 20 år inom Försvarsmakten nu övergått till en tjänst som säkerhetschef på Vattenfall.
Nyheter • Publicerad 3 november 2010
”För min personliga utvecklig är tiden i Somalia den som gett mig mest. Jag har inte åkt av humanitära skäl utan för att utveckla mig själv och lösa min uppgift.”
”För min personliga utvecklig är tiden i Somalia den som gett mig mest. Jag har inte åkt av humanitära skäl utan för att utveckla mig själv och lösa min uppgift.”Foto: Tomas Nyberg

– Hotbilden här är annorlunda än i Kosovo eller Afghanistan men den finns och det ska man inte förringa.

Han beskriver sig själv som en elev som trivdes med skolan men inte med läxläsningen. Efter tre år på ekonomisk linje var det Björns far Hans som klarade ut vad sonen skulle satsa på.

Annons

– Han var ingenjör men jag har tummen mitt i näven, så jag utbildade mig till officer. Jag valde pansar-skytte eftersom det är enklast att göra karriär där, skrattar Björn.

Det blev nästan 20 år inom Försvarsmakten. Först tio år på P 7 i Revinge där Björn utbildade soldater och kom underfund med att det inte fungerade i längden.

– Jag tröttnade helt enkelt. Så jag började som försäkringsmäklare och har haft mycket nytta av de kunskaperna jag fick där.

Karriären blev dock kort eftersom Björn blev erbjuden att jobba med säkerhet på kasinot i Malmö och därmed öppnades dörren till en helt ny inriktning i livet.

– Jag ville utvecklas mer och under 3,5 år läste jag säkerhet på distans. Det ena gav det andra och 2006 åkte jag till Kosovo som säkerhetschef för Försvarsmakten, fortsätter Björn, som redan 1993 gjort utlandstjänst i Somalia.

– Tiden i Somalia var jobbig eftersom vi var relativt oförberedda på situationen där. Eftersom det samtidigt var krig i Bosnien hade media inte rapporterat så mycket därifrån, förklarar Björn som även varit i Afghanistan som säkerhetschef.

Under tiden i Somalia var Björns uppgift att skydda alltifrån campen till transporter med förnödenhet.

– Då hade svenska soldater inte varit i strid sedan Kongo men där gjorde vi det för första gången sedan 60-talet, fortsätter Björn för att sätta perspektiv på det han upplevde och tillägger:

– När jag var i Kosovo och Afghanistan hade jag dessutom mer kunskap om säkerhet.

Han säger att utlandsvistelserna gett honom perspektiv men att de tre områdena varit intressanta och lärorika på olika sätt.

Annons

– För min personliga utvecklig är tiden i Somalia den som gett mig mest. Jag har inte åkt av humanitära skäl utan för att utveckla mig själv och lösa min uppgift.

Björn hade satt upp en tioårsplan för sig själv där målet var att hitta ett säkerhetsjobb inom den civila sektorn. Sedan ett år tillbaka arbetar han som säkerhetschef på Vattenfall Distribution AB med Sverige och Finland som sitt ansvarsområde.

– Det har absolut varit en omställning men metodiken är i mångt och mycket den samma. Jag har bara bytt uniformen mot kostym, konstaterar han med ett leende.

Kontoret finns i Stockholm men eftersom Björn har filosofin att en bra säkerhetschef är ute så mycket som möjligt och träffar människor rullar tjänstebilen långa sträckor.

– På fyra månader har det blivit 1600 mil. Jag lyssnar mycket på radion och så blir det en del telefonsamtal, jag har handsfree, fortsätter Björn.

Han säger att han aldrig känner sig ensam, tiden i bilen ger honom en möjlighet att koppla av och meditera.

– Jag ser det inte som något negativt.

Förklaringen till att Björn kunnat åka på utlandsuppdrag och fullfölja sin tioårsplan är enligt honom hans starka hustru Tina.

– Hon drar ett tungt lass, konstaterar Björn och berättar hur han efter Afghanistan var hemma i fyra månader och blev helt slut av att sköta marktjänsten.

– Tyvärr glömmer jag nog det ibland, erkänner han.

Annons

– Jag beundrar verkligen Tina som orkat allt det här.

Frånvaron från familjen försöker han kompensera genom att jobba hemma en dag i veckan. Tillsammans med sonen håller han liv i sitt eget gamla karateintresse. Tillsammans med Tina planerar han att genomföra Trelleborgsloppet nästa år och den gemenamma träningen är i full gång.

– Jag är imponerad av hennes utveckling, säger Björn och erkänner att det ligger en del militärisk disciplin från hans sida bakom.

Om förutsättningarna är de rätta skulle Björn kunna tänka sig en ny utlandstjänstgöring. Sonen Simon har uttryckt ett intresse för att utbilda sig till officer och han kan räkna med att ha pappa bakom sig.

– Det har gett mig mycket och jag tycker att ledarskapsutbildningen man får är en av Sveriges finaste. Jag försöker ge honom tips och råd, jag visste ju inte själv vad jag gav mig in på.

Björn konstaterar att han nu befinner sig i samma situation som hans egna föräldrar en gång gjorde.

– Hur tacklar man olika situationer så att man inte hindrar utan stöttar sina barn, funderar han högt och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt att inte göra saker av fel anledning utan verkligen analysera sina beslut. Vill Simon åka till Afghanistan för att utvecklas som person och göra karriär så kommer jag absolut att stötta honom.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons