Annons
Nyheter

Driftig 30-åring som återvänt till hemtrakten

Marcus Karlsson ville vara kock. Men han var inte kock. Så han ljög. Och fick jobb som andre kock på en restaurang i Stöten. "Första dagen var det kaos, sousechefen slängde sig med köksfranska och jag hade inte en aning om vad jag sysslade med!"
Nyheter • Publicerad 14 december 2009
Foto: 
Tillsammans med två vänner bildar Marcus Karlsson ett nytt bolag som ska sprida matkultur på Söderslätt.
Tillsammans med två vänner bildar Marcus Karlsson ett nytt bolag som ska sprida matkultur på Söderslätt.Foto: 

Redan som 15-åring började Marcus hjälpa till på en restaurang i Beddinge under sommarmånaderna.

– Det var där jag insåg att jag var intresserad av att laga mat och efter några år fick jag mer och mer ansvar.

Annons

Det var efter att ha varit ute och tågluffat under ett halvår som Marcus bestämde sig, sökte jobbet i Stöten och flyttade mot drömjobbet.

– Som tur var bodde jag ihop med sousechefen och efter några öl på kvällen berättade jag för honom hur det låg till. Han sa att om jag ville bli kock så skulle han hjälpa mig.

Med nya kunskaper i bagaget drog Marcus till Spanien där han pluggade och jobbade vid sidan av.

– När jag kom hem igen träffade jag en kompis som ville att vi skulle öppna restaurang ihop och då var jag tvungen att gå en kockutbildning så att jag fick papper på vad jag kunde. Annars gick det inte att få tillstånd.

Under sex år drev Marcus 2:a Sandbank i Beddinge. Parallellt var han engagerad i olika restaurang- och kaféprojekt som han kompisar startade upp.

– Men så kände jag att jag ville något nytt. Jag vill satsa på catering som jag tycker är en större utmaning eftersom man har en annan deadline.

Så för ett halvår sedan tog Marcus över golfrestaurangen på Tegelberga som var i behov av en ny krögare.

– Jag har renoverat och satt en fransk touch på stället. Jag har döpt det till Le Collioure efter en by i Frankrike i närheten av där mina föräldrar har ett hus. Jag serverar genuint fransk mat, fransk öl och så vidare. Och så har jag skapat en bistro där jag klätt väggarna med foton från byn.

Marcus ser nöjd ut när han pratar om restaurangen och det han åstadkommit.

– Och så är det en grym utsikt. Man kan se havet, även om det ligger långt in i landet.

Annons

Att driva restaurang är slitigt, det är Marcus den förste att erkänna. Vissa dagar hatar han sitt arbete, men han älskar det lika ofta. Och kärleken är alltid större.

– Det räcker att jag lagar mat till en kund som blir nöjd och visar sin uppskattning, då ger det mig mer än alla andra jobb jag haft!

När han hörde talas om att även restaurangen på Trelleborgs golfklubb var i behov av ny ägare satte Marcus sig ner med några av sina äldsta vänner Ola Lundström och Christian Dahlberg.

– Vi har samarbetat genom åren, men kände att det skulle vara kul att göra något större ihop så vi satte oss ner och vägde för- och nackdelarna mot varandra.

De bestämde sig för att satsa och Ett kök vid havet öppnade.

– Vi ska ha italienskt med gourmetpizzor, kvällsrestaurang och take away. Nu stänger vi och öppnar igen med invigning i slutet på februari, början på mars.

Framför sig har trion en balansakt av det mer avancerade slaget. De vill bli Trelleborgs finkrog, men samtidigt en krog för alla. Familjärt men ändå modernt.

– Vi vill inte bara vara för golfarna. Men man ska också ha klart för sig att golfare inte är som de var för 20 år sedan. Golfen har blivit en folksport för alla.

Vid årsskiftet kommer de tre killarna att samla fyra restauranger i ett bolag: Le Collioure, Ett kök vid havet, Dalabadets restaurang och Chill out sushi i Malmö.

På menyn står franskt, italienskt, sommargrill och sushi. Varje kök har sin nisch.

Annons

– Vi går ihop för att vi har olika kunskaper och kompletterar varandra. Jag kan maten, Christian kan bar och servering och Ola kan ekonomin. Dessutom är han sansad och kan stoppa mig och Christian när vi flippar ut… Han gör ett stort jobb även om det inte syns utåt.

Marcus är uppvuxen i Smygehamn och gick gymnasiet i Trelleborg. Han har varit borta från stan i många år och upplever att det hänt mycket sedan han tog studenten.

– Trelleborg är en spännande stad som utvecklas, men vi vill ge mer. Vi har fler spännande projekt på gång, men just nu måste vi koncentrera oss på att komma igång med detta projektet.

En sak tvivlar Marcus aldrig på. Sig själv.

– Jag är duktig på matlagning. Jag ser helheten. Jag ser mig som en konstnär. Du känner smak i det du ser och får mer aptit. Dessutom är det viktigt med dryck som är tänkt till maten. Miljön ska vara rätt. Allt det anser jag mig vara duktig på.

Med egen restaurang blir det svårt att hitta fri tid att odla andra intressen.

– Jag brinner för att jobba med barn på behandlingshem och innan la jag min fritid där. Bland annat har jag jobbat på Åbygården där jag kom in via min pappa som var med och startade upp där.

Nu har Marcus bestämt sig för att skapa tid för familjen och vännerna.

– Det har jag insett nu när jag fyller 30. Att man inte bara kan jobba utan att man även måste tänka på sina nära.

Framtidsdrömmen är att köpa en gård på Österlen och driva bed and breakfast med bra mat.

Annons

Eller så drar jag till Frankrike och öppnar något där…

Önskningen inför födelsedagen är betydligt mer jordnära.

– Jag önskar mig en hund, en Berner Sennen, men det får jag inte. Jag vet att jag inte får det.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons