Sebbe
Det går ett hjärtskärande skrik genom Babak Najafis starka långfilmsdebut, ett tätt drama om mobbade 15-åringen Sebbe och den otrygga relationen till hans fattiga, olyckliga mor.
Pappan är död sedan många år. Mamman arbetar som tidningsbud, dricker för mycket och har ett problematiskt förhållande till sonen. Han kallas ständigt för bögjävel av klassens tre plågoandar och utsätts för både fysiska och psykiska trakasserier utan att några vuxna syns till och ingriper. Sebbe älskar att meka med verktyg och elektriska prylar som han hittar på soptippen. Han lyckas fixa till en motor till cykeln och gör ett slags hemmamoppe.
”Sebbe” innehåller en för svensk film ovanlig svärta där formspråk och innehåll förenas. Miljöskildringen från den materiellt torftiga, skitiga stadsdelen och den slitna skolan samt de ödsliga bilderna från närbelägna industriområden förstärker både Sebbes och mammans utsatthet. Här finns ett släktskap till de belgiska bröderna Dardenne, exempelvis deras tidiga ”Rosetta”, och Ken Loach. Men den humor som ofta ger ett befriande drag åt engelsmannens filmer ryms inte i Sebbes värld. Några enstaka ömsinta situationer mellan mor och son skingrar mörkret för en stund.
I ”Fish Tank”, en annan film jag lätt associerar till, använder Andrea Arnold en vit, bunden häst för att understryka huvudpersonen Mias låsta och känslomässigt sköra situation. Najafi väljer att låta en svart, jagad hund ge bild åt inte bara Sebbes utan också mammans ömtåliga, själsliga läge.
I unge Sebastian Hiort af Ornäs har filmaren hittat en suverän uttolkare för titelrollen. Skådespelarens känsliga ansikte och uttrycksfulla ögon dominerar filmrutan gång på gång. Även Eva Melanders svajiga mamma gör intryck.
Möjligen kan man tycka att hennes rollgestalt blir lite lös i konturerna. Å andra sidan, filmen handlar främst om Sebbe. Hans öde är inte unikt men det Fattigsverige och det svek mot unga människor som Babak Najafi för fram i ljuset och vill diskutera märks inte bland alla svenska filmatiserade bästsäljande deckare och ljumma kärlekskomedier. Filmen belönades i hård internationell konkurrens med priset för bästa debut på Berlinfestivalen förra månaden.