Nyheter

Red Riding: 1980 (DVD)

Nyheter • Publicerad 12 mars 2010

Om första delen av Red Riding-trilogin – efter David Peaces romankvartett och manus av Tony Grisoni – präglades av grovkornig och cigarrettröksbeslöjad realism, anlägger tvåan ”Red Riding: 1980” ett djupare fokus på själva mordgåtan, med fastare kamera och klarare objektiv i Techniscope. Att låta olika regissörer använda sig av avvikande tekniker i de tre filmerna är ett utmärkt grepp – för att fånga olika tidsmiljöer och skapa dynamik mellan delarna.

Sex år har gått sedan en ung journalist grävde i den korruption som omgärdar polisen och deras ansträngningar att haffa massmördaren Yorkshire Ripper. Den här gången har en osedvanligt rakryggad och kompetent kriminalutredare fått i uppdrag att lösa fallet men knäcks metodiskt även han av systemets genomruttna hegenomi.

Andra delen ”1980” är något överraskande regisserad av James Marsh, tidigare mest omtalad för sin originella dokumentär ”Man on Wire”. Han gör det elegant och mönstergillt, helt i linje med ettan om än inte lika robust, men mer än tillräckligt för att trigga oss inför sista avsnittet, ”1983”.

Martin Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.