Annons

Till minne av Inger Hansson

Inger Hansson (M), kommunfullmäktiges ordförande 2006-2014, har som tidigare meddelats avlidit och sörjs av den närmaste familjen samt många vänner.
Publicerad 28 augusti 2023 • Uppdaterad 29 augusti 2023
Porträttet av tidigare kommunfullmäktigeordföranden Inger Hansson, som hänger i Trelleborgs rådhus.
Porträttet av tidigare kommunfullmäktigeordföranden Inger Hansson, som hänger i Trelleborgs rådhus.Foto: Privat

Inger Hanssons politiska engagemang var decennielångt. Hon började i Konservativ Ungdom och blev senare medlem i Moderaterna, med uppdrag på både kommunal- och landstingsnivå. Det var inför valet 2006 som jag och Inger blev Moderaternas radarpar. Ett val som för alltid förändrade Trelleborgs kommun och Inger Hansson blev inte bara den första moderata kommunfullmäktigeordföranden utan hon blev också den första kvinnan på denna position.

Under det som kom till att bli åtta år tillsammans i våra respektive roller samarbetade vi, stöttade vi varandra och ibland även drabbade samman, ibland kring politiska frågor och ibland om mer ceremoniella ting. Inger hade inte bara en lång och gedigen politisk erfarenhet med sig in i uppdraget utan också en inre moralisk kompass som inte gick att förhandla med. Frustrerande i stunden men hedrande i efterhand.

Annons

Inger var en mycket god och varmhjärtad representant för Trelleborgs kommun. Förutom de officiella kommunala gåvorna ville hon gärna lämna en mer personlig och privat gåva. Vi representerade tillsammans vid flertalet tillfällen Trelleborgs kommun. Allt ifrån när kronprinsessan Viktoria och prins Daniel 2010 skulle vigas till när vi besökte våra vänorter Rostock, Sassnitz och Stralsund. Hon reste själv med Trelleborgs lucior till Lübeck och företrädde Trelleborg. Vid vårt gemensamma värdskap när våra vänorter besökte Trelleborg bestod alltid i att Inger värnade mer om att våra gäster skulle känna sig personligt välkomna.

När Trelleborgs kommun skulle bli en Fair Trade City tog Inger sig detta uppdrag an med stor entusiasm och var verkligen den som drev denna fråga.

Inger lämnade ingen oberörd. Jag är glad av att jag är en av dem som blivit berörd av hennes engagemang. Ett engagemang som bottnade i moraliska principer och mycket medmänsklig kärlek.

Ulf Bingsgård, kommunstyrelsens ordförande (M) 2007-2014 samt kommunfullmäktiges ordförande (L) 2022-

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons