Annons

Till minne av Gunvor Sandwall

Konstnären, moderaten och kulturprofilen Gunvor Sandwall, Anderslöv, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon sörjs närmast av vänkretsen i Sverige, Tyskland och Schweiz, samt av kusinbarn.
Anderslöv • Publicerad 5 juli 2020
Gunvor Sandwalls verk finns representerade i minst 27 kyrkor i Sverige och utomlands.
Gunvor Sandwalls verk finns representerade i minst 27 kyrkor i Sverige och utomlands.Foto: Tomas Nyberg

Gunvor Sandwall är avliden. Nu får hon träffa sin älskade Bengt, bildläraren och konstnären, igen.

Det är 45 år sedan vi träffades första gången, jag som nyprästvigd vikarierande kyrkoadjunkt och Gunvor som kyrkvärd och ordförande i Anderslövs kyrkoråd, ett av många kyrkliga uppdrag som Gunvor innehade. Hon var också nämndeman och satt i kulturnämnden – för att nämna något…. Inga Berggren, riksdagskvinnan, kyrkoherden K G Lundmark och den mångsidiga Birgitta Hansson är andra som ingick i Gunvor Sandwalls rika nätverk.

Annons

Gunvor Sandwall var född i Uppsala. Elvy och Julius Lundin var Gunvors föräldrar, mamman var textilkonstnärinna och pappan konstnär. Bengt träffade hon under utbildningen till bildlärare på Konstfack i Stockholm. Hon finns representerad med sina alster i åtminstone 27 kyrkor och kapell i Sverige, Tyskland och Österrike.

Kunskaperna var gedigna. Inuti Gunvor fanns en flödande fantasifull begåvning. Eller med hennes egna ord: ”Att man kan hamna i olika gebit är ju helt naturligt. Mig hjälpte mammas lapplåda och konstfackskolan. Jag fick lära mig väva och se hur mamma sydde och fick textilkännedom. ”Jag ser allt i färg”, är en sorts valspråk.” Gunvors inspirationskällor var kyrkor, natur, musik och litteratur. Till detta kan man tillägga att vandra. Gunvor ”Pilgrimmade” långt innan uttrycket var allmänt.

Efter några år på Gotland flyttade Gunvor och Bengt till Anderslöv och lärarkallet. Det blev mer än 60 år på Kyrkogatan och den älskade villan.

Det var i Anderslöv hon fick sitt första uppdrag. Det var en grön mässhake till Anderslövs kyrka. Hon har själv beskrivit arbetsprocessen då: ”Jag tittade mig omkring bland allt det konventionella och ville bryta allt och använda mina egna visioner.”

Jag minns hennes förslag till passionsstandar för Sankt Nicolai kyrka i Trelleborg och för vänförsamlingen i Osterwieck, Harz. Förslag på förslag, alla olika, alla med samma höga kvalité. Hon gjorde även kyrkotextilier för Skanör-Falsterbo, Anderslöv, Tullstorp med flera församlingar. Jag har personligen sett närmare 40 textiluppdrag.

Till Västra Kapellet i Trelleborg gjorde hon de stora gobelängerna kallade ”Lövsal”. De hänger nu i minnesstundsrummet på Norra kapellet i Trelleborg. I samma kapell finns också hennes antependier och stolor.

Gunvor behöver också nämnas för alla de uppdrag att restaurera textilier som hon fick. Med stor respekt för originalet återskapade hon för framtida återanvändning.

Två gånger föreslog vi, jag och Anne-Marie Hansson, Gunvor till Svenska kyrkans kulturpris. I Trelleborgs församlingshem ordnade vi en omfattande utställning med hennes rika produktion inom kyrkotextil.

Gunvor Sandwall var också språkligt begåvad och gjorde gedigna presentationer av sina förslag. I dem förenade hon det konstnärliga med det teologiska. För henne var kyrkorummets färger viktiga att ta in i verken. Jag minns särskilt vår process kring att designa och färdigställa en grön korkåpa till Sankt Nicolai kyrka, Trelleborg.

Gunvor Sandwall talade flytande tyska och hade en stor kärlek till Bach och Beethoven.

Annons

Hon har själv berättat: ”Kyrkor hör till något som alltid fascinerat. När jag stod på orgelläktaren i Uppsala domkyrka och sjöng J. S. Bach och vackra svenska psalmer med den jättelika orgeln bakom oss och den underbara akustiken genom domen tror jag att det grodde nåt.”

Guds rike har fått en begåvad textilarbeterska i sina led. Bårtäcket som omger hennes kista i Anderslöv på begravningsgudstjänsten har hon själv designat och tillverkat.

Gustaf Centervall, prost

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons