GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Snart öppnar Victoriasalongen – med Brorsson vid rodret

”Det finns ingen bättre än Jimmy!” svarar Bengt Nilsson på frågan varför det blev Jimmy Brorsson som ska driva restaurangen i Victoriasalongen.
Och kocken själv håller med om att det är rätt plats för honom att förverkliga drömmen om att ha sitt eget.
”Du anar inte hur många tillfälligheter det är som pekar mot detta”, konstaterar Jimmy med ett litet leende.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2022 • Uppdaterad 24 november 2022
Redan under gymnasieåren på restaurangskolan serverade Jimmy Brorsson i Victoriasalongen. Nu får han driva sin första restaurang i de vackra lokalerna.
Redan under gymnasieåren på restaurangskolan serverade Jimmy Brorsson i Victoriasalongen. Nu får han driva sin första restaurang i de vackra lokalerna.Foto: Tomas Nyberg

Det ekar fortfarande tomt när TA tittar in i det nybyggda köket intill Victoriasalongen på Centralstationen. Många bitar ska falla på plats innan invigningen i början av december.

Samtidigt är det en välkänd miljö för Jimmy. Redan under gymnasieåren på restaurangskolan i Trelleborg jobbade han extra med att servera i Victoriasalongen som då låg i Forumhuset.

– Men jag minns det som så mycket mörkare, funderar Jimmy när han stolt visar runt i lokalerna.

Han var lite tveksam och avvaktande första gången Bengt Nilsson, som genom sitt fastighetsbolag Alsingevallen äger Centralstationen där Victoriasalongen är inhyrd, kontaktade honom och ställde frågan om han kunde tänka sig att driva restaurangen där. Där och då kändes det inte riktigt som det Jimmy ville. Sommaren gick.

– Folk på stan rekommenderade Jimmy och det kändes självklart att det är han som ska vara hos oss. Det finns ingen bättre!, säger Bengt.

I september kontaktade han Jimmy på nytt.

– Vi hade en väldigt bra dialog. Bengt är lyhörd och jag kände att han verkligen ville ha just mig. Jag har varit 4,5 år på Kockeriet i Malmö och alltid drömt om att ha eget. Ju mer jag tänkte på det, desto mer insåg jag att jag nog ville prova, fortsätter Jimmy.

Att få ha sin första egna restaurang i hemstaden känns extra kul. Många har hört av sig, lyckönskat och uttryckt sin glädje över det som är på gång.

– Klart att det är en press samtidigt. Jag har ju inte gjort något ännu…

När TA tittade in hade fortfarande inte alla köksmaskiner kommit på plats men Jimmy var ivrig att få hacka sin första lök i sitt eget restaurangkök.
När TA tittade in hade fortfarande inte alla köksmaskiner kommit på plats men Jimmy var ivrig att få hacka sin första lök i sitt eget restaurangkök.Foto: Tomas Nyberg

För Jimmy har det aldrig funnits några tvivel. Han visste tidigt att det var i ett kök han skulle tillbringa sitt yrkesliv och när det var dags att söka till gymnasiet fyllde han bara i ett val – till restaurangskolan.

– Min pappa körde buss i Europa när jag var liten och kunde vara borta i långa perioder. Han var väldigt duktig på att laga mat, men mamma var inte lika bra. När pappa kom hem hade han dessutom alltid något gott med sig. Det kunde vara sparris, eller en ost. Hade han ätit någon ny rätt försökte han laga den. Och så var familjen samlad. Mat knyter samman, konstaterar Jimmy.

Efter studenten 2005 drömde han om att göra lumpen på HMS Carlskrona, men när de inte kunde garantera hans placering släppte Jimmy den idén. Efter arbete på äldreboende och sommarkrog fick han sin första fasta anställning på fine dining-restaurangen på Hipp.

– Jag hamnade med rätt människor från början, konstaterar Jimmy med sitt karakteristiska lugn.

Efter Hipp blev det jobb i Köpenhamn innan det bar av till Karibien och jobb på en yacht. Jimmy beskriver det som det värsta jobb han haft med arbete 05-23 varje dag i veckan. Där fick han uppleva den gamla tidens kökshierarki. Tillbaka i Sverige jobbade Jimmy i Malmö innan han packade ryggsäcken och gav sig ut för att backpacka med en kompis. I Vietnam blev Jimmy kontaktad av en leverantör som berättade att det perfekta jobbet väntade på Falsterbo golfklubb. Där blev Jimmy kvar i åtta år och det var under den tiden han vann tv-programmet Dessertmästarna.

”Jag hamnade med rätt människor från början.”
Jimmy Brorsson

– Efter det frilansade jag ett år och gjorde programmet Timjan, tupp och tårta. Det är väldigt roligt att göra tv. Man går in i en bubbla och glömmer att det finns ett liv utanför, det är väldigt surrealistiskt, säger Jimmy som även synts i Stjärnorna på slottet samt hoppat in i Trädgårdstider för Tareq Taylor när han bröt nacken.

Jimmy ser många vinster med sin medverkan i Dessertmästarna. Folk fick upp ögonen för honom, och han blev ett ansikte utåt. Den fick hans intresse för den sötare världen att växa och han tvingades läsa på om konditorhantverket. Dessutom skapade den många nya kontakter.

Jimmy kände att det var dags för ett nytt kapitel. På ett kockevent mötte han Tareq Taylor. Efter bara några minuters samtal hade de kommit överens om att Jimmy skulle börja som köksmästare på Kockeriet. Trots att det var tungt under pandemin summerar Jimmy det som en fantastisk resa.

Och Tareq instämmer. Han berättar att han följt Jimmy under en längre tid redan innan det där kockeventet.

– Första gången jag såg Jimmy var under en matlagningstävling på Slagthuset i Malmö. Då jobbade han på Falsterbo golfrestaurang. En av rätterna han lagade fick mig att känna: ”Okej, nu snackar vi…”. Efter det höll jag så klart ögonen på honom i Dessertmästarna.

När möjligheten att jobba ihop dök upp var Jimmy på Katrinetorp i Malmö. Båda var lika måna om att avslutet där skulle bli bra.

– Jag vill inte ”stjäla” personal och lämna någon annan i skiten. Man måste hitta en lösning och sluta på ett vettigt sätt. Så vill jag ha det och det vill Jimmy också. Det löste sig och vi fick en väldigt fin start. Jimmy är världens finaste människa, det blir alltid bra med Jimmy, konstaterar Tareq.

”Jimmy är världens finaste människa, det blir alltid bra med Jimmy.”
Tareq Taylor

Att meddela sin chef att han ville säga upp sig för att starta eget var inget Jimmy gjorde med lätt sinne. Med ett leende konstaterar han att det trots allt blev ett bra samtal.

– Tareq hjälper och stöttar mig med allt, förklarar Jimmy.

Tareq bekräftar den bilden.

– Det bästa är när personal säger upp sig för att gå sin egen väg och jag kommer alltid att stötta Jimmy vad han än gör. Han är noggrann, innovativ och förankrad i de traditionella skånska smakerna. Dessutom har han en enorm råvarukännedom.

På frågan vad han tar med sig från Kockeriet svarar Jimmy inte bara en massa kunskap om bland annat matlagningstekniker och fina minnen utan även en del av den surdeg som startats av konditorn och chokladmästaren Jan Hedh och som hållits vid liv på Kockeriet i över 20 år.

– Det får han gärna göra, skrattar Tareq. Surdegar ska man dela med sig av.

Initialt blev det lite cirkus i huvudet på köksmästare Brorsson när han skulle ta tag i alla lösa trådar som måste knytas ihop innan de första gästerna kan serveras. När vi ses känner han sig mycket tryggare. Saker börjar komma på plats i köket, kommunen har gett tummen upp för alla de idéer han bär på och bokningarna under december är klara.

– Januari är det blanka bladet. Vi får se vad det blir. Detta kommer ju inte att vara en traditionell restaurang utan bara för slutna sällskap och förbokade arrangemang. Jag hoppas kunna ha trubaduraftnar och kanske någon after work, funderar Jimmy.

Till en början räknar han med att vara ensam i köket. Vännerna i branschen är många och de har erbjudit sig att ställa upp.

Jimmy Brorssons kopplingar till båtar och havet är många. Det ideella arbetet inom Sjöräddningen är hans andningshål.
Jimmy Brorssons kopplingar till båtar och havet är många. Det ideella arbetet inom Sjöräddningen är hans andningshål.Foto: Tomas Nyberg

– Joanna och Mick Daly har sagt att de hjälper till. Det är lite kul att de har en fyr och jag en båt, det känns som att det hänger ihop. Vi litar på varandra och jag tror att vi kommer ha lite olika låg- respektive högsäsong som gör det lättare att hjälpas åt, förklarar Jimmy och tillägger att hans hustru Johanna jobbar dagtid och också kommer att hjälpa till kvällar och helger.

Just nu har Jimmy paus från Sjöräddningen som annars brukar vara hans andningshål när tankarna och idéerna snurrar i huvudet.

– Det är alltid meditativt att komma ut på havet. Jag hoppas att jag kommer att kunna sitta på stationen och sköta lite bokföring och planering när jag har mer kontroll på läget här, säger Jimmy som har lättast att koppla av när han inte har skärmar i närheten.

– Jag bygger Lego också. Det är tur jag inte är skrockfull för samma dag som vi skrev kontraktet här fick jag en meddelande om att byggsatsen av Titanic, som jag beställt, hade kommit.

Jimmy ler. De är lika och nästan jämngamla Victoria och Titanic.

Med mycket papper, byråkrati, tillstånd och brandsäkerhet som måste vara på plats går Jimmy och längtar efter att få hacka sin första lök i sitt eget restaurangkök. Efter invigning och några mindre bokningar väntar julmat. Det är ju trots allt snart december.

– Jag funderar mycket på hur jag ska lägga upp det. Buffé känns fortfarande olustigt efter pandemin och är inte optimalt med tanke på allt matsvinn.

Snart är det äntligen dags för premiärsegling.

Jimmy Brorsson.
Jimmy Brorsson.Foto: Tomas Nyberg
Fakta

Jimmy Brorsson

Bor: I Trelleborg.

Ålder: 36 år.

Familj: Hustrun Johanna. Katterna Disney och Baileys.

Aktuellt: Öppnar i december restaurangen Victoriasalongen by Brorsson.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.