Samantha, 24, ansvarar för hästturism i Australien

Hästar och resor är Samantha Harudds största intressen. I höstas fick hon möjlighet att kombinera sin utbildning inom turism med praktik hos en researrangör i Australien. Nu är hon ansvarig för resor för hästintresserade.
Trelleborg • Publicerad 6 april 2023 • Uppdaterad 8 maj 2023
Samantha Harudd, Trelleborg, har gjort praktik i Australien, och fått jobb.
Samantha Harudd, Trelleborg, har gjort praktik i Australien, och fått jobb.Foto: Privat

Hästarna kom in tidigt i Samanthas liv. Hennes syster Stephanie red, precis som kusinerna, och Samantha följde med till stallet. Sedan dess har hästarna varit det stora intresset.

– Min syster och jag har en häst, Burza, tillsammans. Vi turas om och rider varannan dag, det är väldigt praktiskt att ha en häst gemensamt. Hon står i Svedala, men just nu tar vi det väldigt lugnt med henne eftersom hon är dräktig.

Samantha berättar att fölet beräknas komma om ungefär en månad. Planen är absolut att behålla det.

– Det ska bli spännande att se vilken färg det blir, funderar Samantha.

Samantha på kontoret på Beyond Travel i Sydney där hon gjorde sin praktik och nu är anställd. Under Melbourne Cup, som är riktigt stora travlopp i Australien, stannar allt upp för att de som inte är på plats ska kunna följa loppen på TV. Kvinnorna bär hattar och männens slipsar och man äter gott.
Samantha på kontoret på Beyond Travel i Sydney där hon gjorde sin praktik och nu är anställd. Under Melbourne Cup, som är riktigt stora travlopp i Australien, stannar allt upp för att de som inte är på plats ska kunna följa loppen på TV. Kvinnorna bär hattar och männens slipsar och man äter gott.Foto: Privat

Under uppväxten bodde hon i Malmö med familjen. Sedan Samantha flyttat hemifrån har hon provat på att bo i både Eslöv, Arlöv och Skurup. På gymnasiet valde Samantha samhällsprogrammet men när skolan gick i konkurs tänkte hon om och började på naturbruksprogrammet med inriktning häst på Realgymnasiet i Lund.

– Efter det visste jag inte alls vad jag ville göra. Hästar och resor är mina stora intressen, men jag bestämde mig för att ta en paus i pluggandet och jobbade några år, berättar Samantha.

Samantha drömmer om att se och upptäcka världen. I höstas gjorde hon praktik i Australien.
Samantha drömmer om att se och upptäcka världen. I höstas gjorde hon praktik i Australien.Foto: Privat

Det stora intresset för att se och upptäcka världen fick henne att googla på olika utbildningar inom resebranschen. Eftersom Samantha inte varit norr om Stockholm tidigare fångade Trac Turism- och Resekonsult, en distansutbildning på Yrkeshögskolan i Skellefteå, hennes intresse.

– Den är väldigt bred och omfattar även evenemang. jag är inte så förtjust i att plugga men trivs med att göra det på distans. För mig funkar det bra att kunna ta det i min egen takt och lägga upp mina dagar som jag vill, förklarar Samantha.

Utbildningen är tvåårig och ett par gånger per termin har undervisningen varit på plats i Skellefteå. Den omfattar även tre praktikperioder.

– Första perioden var jag på TT-Line. Då fick jag även jobba på båten. Det var roligt.

Under sin praktik i Australien fick Samantha möjlighet att resa runt och besöka många olika platser.
Under sin praktik i Australien fick Samantha möjlighet att resa runt och besöka många olika platser.Foto: Privat

Andra perioden hoppades Samantha få göra i något europeiskt land. Men det slutade med att hon förverkligade sin stora dröm om att få åka till Australien.

– Jag var där i 3,5 månad. Tolv veckor var praktik och så stannade jag två veckor extra. Jag kontaktade ett företag som förmedlar praktikplatser och som även hjälper till med visum och boende. Det var den första längre resan jag gjorde på egen hand, men mina förväntningar var större än nervositeten. Det är en av de bästa resor jag gjort!

”Det är en av de bästa resor jag gjort!”
Samantha Harudd

Researrangören som hon praktiserade hos finns i Sydney och heter Beyond travel. Sedan innan erbjuder de resor till bland annat Kroatien, Sri Lanka, Skandinavien och Indien. När ägaren blev medveten om Samanthas stora hästintresse bestämde de sig för att testa något helt nytt – resor för turister som vill uppleva Australien från hästryggen.

– Jag har fått anställning av dem och jobbat vidare med det på distans sedan jag kom hem från praktiken. Det funkar jättebra och är kul och kreativt. Vi riktar oss till svenskar som vill ut i världen och samtidigt rida.

Samantha berättar att hon under praktiken och även efteråt fokuserat på hemsida, sociala medier, att ta fram olika ridturer och att hålla kontakt med stallen.

– Jag red själv när jag var där. Även om jag bodde i Sydney så fanns det många stall i närheten och fin natur. Australien kan erbjuda både regnskog, stränder och öken.

Under sin praktikperiod passade Samantha på att rida på olika platser i Australien. Nu ansvarar hon för en arrangörs resor för hästintresserade.
Under sin praktikperiod passade Samantha på att rida på olika platser i Australien. Nu ansvarar hon för en arrangörs resor för hästintresserade.Foto: Privat

Vid årsskiftet flyttade Samantha in i en nybyggd etta i Trelleborg. Hon tycker om staden, närheten till havet och tycker att det är kul att testa att bo på ett nytt ställe. Just nu gör hon sin sista praktikperiod på FRS Baltic vars katamaran mellan Trelleborg och Sassnitz hade premiär den 1 april.

– Det är väldigt roligt att få vara med under en uppstart. Jag trivs väldigt bra där, det gjorde jag på TT Line också, konstaterar Samantha.

Vid årsskiftet flyttade Samantha och dvärgvädurkaninen Marwin in i en nybyggd etta i Trelleborg.
Vid årsskiftet flyttade Samantha och dvärgvädurkaninen Marwin in i en nybyggd etta i Trelleborg.Foto: Nilla Olsson

I juni är hon klar med sin utbildning. Då ska examensarbetet, som handlar om hur man startar upp en ny resebyrå, vara färdig och inlämnad. Efter två år känner hon att hon fått den kunskap hon behöver för att kunna satsa på en framtid i resebranschen.

– Nästan alla mina kurskamrater bor runt Skellefteå. Skolan kan hjälpa till med praktikplatser, men jag har insett att det är mycket lättare att hitta en här. Det finns många bra företag, reflekterar Samantha.

Vad som väntar i sommar och framöver vet hon inte i nuläget, men Samantha planerar att fortsätta jobba för den australiensiska resebyrån.

– Jag hade absolut kunnat tänka mig att flytta dit. Landet var precis så fantastiskt som jag tänkte att det skulle vara. Men det finns många andra platser jag vill besöka; Hawaii, Nya Zeeland och Singapore står överst på min lista, men just nu är inget bokat eller planerat.

Samantha Harudd.
Samantha Harudd.Foto: Nilla Olsson
Fakta

Samantha Harudd

Ålder: 24 år.

Bor: I Trelleborg.

Familj: Mamma Anneli, systern Stephanie, hästen Burza och dvärgvädurkaninen Marwin.

Aktuellt: Går sista terminen på Trac Turism- och Resekonsult, en distansutbildning på Yrkeshögskolan i Skellefteå.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.