Annons

Legendariske journalisten Bo Holmström död

Han rapporterade om Norrmalmstorgsdramat, högertrafikens införande och mordet på Anna Lindh. Journalisten och tv-profilen Bo Holmström är död.
TV • Publicerad 13 oktober 2017
Bo Holmström.
Bo Holmström.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Dödsfallet bekräftas av Holmströms dotter Kajsa Holmström för Expressen.– Han var ensam när han gick bort, men om det var av ålder eller någon sjukdom vet vi inte. Han somnade i alla fall in med förvissningen om att han skulle träffa alla sina barn till sin födelsedag i nästa vecka, säger Kajsa Holmström till tidningen.Bo Holmström arbetade som reporter på SVT och TV4 i närmare 50 år. Han är bland annat känd för ett av svensk journalistiks mest klassiska ögonblick – när han fällde de bevingade orden "Lägg ut! Lägg ut!" under sin direktrapport från gisslandramat på den västtyska ambassaden i Stockholm 1975. Det citatet blev även titeln på hans självbiografi, som kom ut 2011. I den berättade han bland annat om sin långa karriär som korrespondent i städer som London, Paris, Rom och New York.2001 lämnade han SVT för att börja arbeta på TV4, där han bland annat blev den förste att rapportera om knivöverfallet på dåvarande utrikesministern Anna Lindh 2003.2016 drabbades han av kallbrand och tvingades amputera sitt högerben. Den sista tiden bodde han på ett vårdboende i Vagnhärad. Så sent som i somras berättade han i en intervju i Aftonbladet om sin djupa ångest.– Det känns så overkligt att helt och hållet vara utelämnad som jag är nu. Jag behöver hjälp för att ta mig ur och i sängen, för att kunna gå på muggen... Det känns inte som att jag lever ett värdigt liv.2007 tilldelades Holmström stora journalistpriset för att han "i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa", som motiveringen löd. 2015 fick han också hederspriset på tv-galan Kristallen.Bo Holmström blev 78 år.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons