Annons

Kassandra från Trelleborg jobbar som brandman i USA

Planen var att jobba som au pair i USA ett år och att sedan återvända hem till Trelleborg och en karriär inom försvarsmakten. Efter åtta år är Kassandra Håkansson kvar i Virginia – nu som brandman.
Trelleborg/Ashburn • Publicerad 3 juli 2021 • Uppdaterad 2 november 2021
Efter att ha jobbat som volontär inom räddningstjänsten i sin hemstad har Kassandra Håkansson nu fått anställning som brandman.
Efter att ha jobbat som volontär inom räddningstjänsten i sin hemstad har Kassandra Håkansson nu fått anställning som brandman.Foto: Andre Young, andy@duelingphotographers.com

2013 tog Kassandra studenten i Malmö där hon gått ett program med inriktning mot hälsa.

– Jag var inte säker på vad jag ville göra. Året därpå åkte jag till USA för första gången för att jobba som au pair. Planen var att spendera ett år där och sedan starta en karriär inom försvarsmakten, men jag blev kvar i familjen som jag jobbade för i två år, skriver Kassandra i ett mejl.

Annons

Anledningen till att Kassandra åkte hem var att hennes pappa Klas blivit sjuk. Hon ville vara med familjen, som även består av mamma Tanja samt de tre bröderna Kim, Kristoffer och Kasper. I september 2016 gick Klas bort.

– Jag stannade hemma ett tag. Jobbade på ICA, höll informationsmöte och var kontaktperson för au pair-företaget jag åkte till USA med, jobbade inom äldreomsorgen och var gymnastik- och parkourtränare för barn. Men framför allt spenderade jag mycket tid med min familj och vänner, fortsätter Kassandra.

2017 var hon tillbaka i USA och fick jobb som Store System Integrator på matbutiken Whole Foods Market vilket innebär att Kassandra tog hand om IT och marknadsföring i butiken. Hon började också leta efter ett volontärarbete.

Kassandra har gått flera utbildningar, både i brandbekämpning och medicin. Hon är även volontär bland instruktörerna för nyrekryterade brandmän.
Kassandra har gått flera utbildningar, både i brandbekämpning och medicin. Hon är även volontär bland instruktörerna för nyrekryterade brandmän.Foto: Andre Young, andy@duelingphotographers.com

– När jag flyttade tillbaka hit 2017 gjorde jag det för att stanna. Jag bor i Ashburn, Virginia cirka 45 minuter från Washington DC. Via den lokala brandstationen Ashburn Volunteer Fire and Rescues Departments hemsida hittade jag ett informationsmöte och bestämde mig direkt för att det var något jag ville göra, skriver Kassandra vidare.

Sedan har det bara rullat på. Kassandra gick flera utbildningar, både i brandbekämpning och medicin innan hon fick följa med på utryckningar. Hon är även volontär bland instruktörerna för nyrekryterade brandmän.

– Det är jag för att jag vill lära andra, lära nya saker själv och träffa folk från hela länet. Jag har även tagit behörighet för att köra brandbilar och ambulanser och gått andra specialinriktade kurser, berättar Kassandra.

Året i USA har blivit till åtta. Nyligen lämnade Kassandra sitt jobb i matbutiken för att efter några veckors semester satsa till 100 procent på jobbet som brandman.

Kassandra Håkansson.
Kassandra Håkansson.Foto: Andre Young, andy@duelingphotographers.com
”När jag flyttade tillbaka hit 2017 gjorde jag det för att stanna.”
Kassandra Håkansson

– Jag började mitt nya jobb den 21 juni och ska tjänstgöra både som brandman och medicinsk tekniker på Fairfax Fire and Rescue. Dessutom kommer jag att fortsätta volontärarbeta på brandstationen i området där jag bor. Än så länge har jag mest erfarenhet av att vara volontär i mitt län, men som anställd kommer jag att åka på liknande larm bara i ett nytt område. Som volontär gör vi 12 timmars pass under natten, mellan klockan 1800 och 0600. På mitt nya jobb gör vi 24-timmars pass.

Fritiden ägnar Kassandra åt att åka på utflykter, vandra, vara på stationen och vara med vännerna.

– Min förhoppning är kunna komma hem till Trelleborg en gång om året för att vara med familj och vänner.

Kassandra Håkansson.
Kassandra Håkansson.Foto: Andre Young, andy@duelingphotographers.com
Fakta

Kassandra Håkansson

Ålder: 27 år

Bostadsort: Ashburn, Virginia USA (45 minuter från Washington DC). Uppvuxen i Trelleborg.

Gör: Jobbar som brandman (EMT/Firefighter).

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons