Annons

Inger Hansson har avlidit

Läkaren och tidigare ordföranden i Trelleborgs kommunfullmäktige, Inger Hansson, Åkarp, har gått bort efter en längre tids sjukdom. Hon blev 75 år. Inger sörjs närmast av dottern Ebba med sonen Edward, sonen Tobias samt systern Laila med familj.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 25 augusti 2023
Inger Hansson tillsammans med barnbarnet Edward, den stora glädjen under hennes två sista levnadsår.
Inger Hansson tillsammans med barnbarnet Edward, den stora glädjen under hennes två sista levnadsår.Foto: Privat

1963 gick Inger med i det som då var en av de största lokalföreningarna för Konservativ ungdom, den i Trelleborg. Det politiska engagemanget fördjupades 1965-1966 då Inger var utbytesstudent i USA och träffade både Ted och Bobby Kennedy.

Tanken var att hon efter studenten 1968 skulle åka över och som enda europé jobba med Robert Kennedys presidentkampanj. Hon skulle åka den 10 juni men den 6 juni mördades han. Händelsen kom att prägla Inger mycket.

Annons

I stället för att åka till USA började hon studera medicin. I många år hade Inger sin mottagning på Algatan, men när hon insjuknade 2014, tvingades hon stänga den. Många är de trelleborgare som genom åren fått ta del av Ingers vård. Hon arbetade även som läkare i andra länder och var snabbt på plats i Thailand efter tsunamin.

Inger Hansson var kommunfullmäktiges ordförande 2006-2014.
Inger Hansson var kommunfullmäktiges ordförande 2006-2014.Foto: Privat

Inger var aktiv i Trelleborgspolitiken i mer än 50 år. 2006-2014 var hon kommunfullmäktiges ordförande. När jag träffade henne för en intervju 2015 sa hon att förmågan att kunna se bortom partibeteckningarna var något som låg henne varmt om hjärtat. Hon ansåg att det blivit för mycket partipolitik i Trelleborgs kommun och under sitt sista år syntes hon på Rådhustorget bland dem som protesterade mot de höjda politikerarvodena.

I början av sommaren bad Inger mig att komma och besöka henne på den palliativa avdelningen på Trelleborgs lasarett. Då uttryckte hon sin tacksamhet över att människor inte har varit rädda för att höra av sig när de hört att hon var sjuk. Inte minst uppskattade hon besök av politikervänner från olika partier.

Under vårt möte reflekterade Inger över sitt liv och hur cirklar sluts. Hon föddes i Trelleborg och nu låg hon på lasarettet här för vård i livets slutskede. Ett lasarett som hon själv kämpat hårt för inom politiken. Sida vid sida med en politiker från ett annat parti.

”Det bästa med det politiska arbetet har varit kamratskapet med alla partier. Det finns väldigt mycket goda människor”, menade Inger.

Sedan mitten på 1970-talet var Inger bosatt på gården i Åkarp som funnits i släkten sedan 1600-talet. Systern Laila, som varit ett stort stöd genom hela livet, inte minst när Inger insjuknade, bor nästgårds. Och till Ingers stora glädje valde dottern Ebba att bygga hus i byn för två år sedan.

När Inger insjuknade trodde hon och hennes närmaste att hon bara hade månader kvar att leva. Mirakulöst nog fick hon nio år till. Inte minst fick hon uppleva barnbarnet Edwards två första levnadsår. Något som betydde mycket för Inger.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons