Här är spelen du ska satsa på – och de du ska undvika
Varning för superzombies
Zombie kidz
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2-4 spelare
Speltid: 15 minuter per runda.
Ett förrädiskt enkelt brädspel, som går ut på att skjutglada barn ska hålla huset fritt från hjärn-hungriga zombier, försvåras efter hand av nya spelelement och uppdrag.
Förtjusningen är stor i testgruppen över ett spel som lånar tv-spelens förmåga att för varje runda ”levla upp” figurernas krafter och variera utmaningen. Man ser fram emot att få öppna nästa kuvert som skriver om reglerna och det är kul med överraskningar. Men reglerna kan vara nog så krångliga, och förändringarna kan lika gärna vara kallduschar som förvandlar angriparna till superzombies.
Extra plus för att ”Zombie kids” är ett lagspel, där man tillsammans möter en fiende och får jobba fram en gemensam strategi. Och hur det än går får man användning för sin hjärna.
Frågesport med breda anspråk
MIG 0-100
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: Från 2 och uppåt
Speltid: Från 15 minuter.
Tanken är sympatisk på ett frågesportspel med någorlunda lika villkor för hela familjen. Men i praktiken funkar inte MIG 0-100 för de riktigt unga.
Det rejäla batteriet frågor berör allt mellan himmel och jord, men svaret följer alltid samma mönster; en siffra mellan 0 och 100.
Vuxna och lite äldre barn får snabbt flyt i poängjakten, trots att man ofta får chansa vilt. Men är man liten och inte har koll på matte och måttenheter är det inte lätt, ens med hjälp av det medföljande måttband som ingår i det generösa handikappsystemet.
På plussidan: tusen roliga och lärorika frågor, och enkla regler som gör det lätt att gå från noll till hundra på nolltid.
Lek och rörelse med överflödiga regler
Sol- och regnspelet, med Babblarna
Ålder: Från två år
Antalet spelare: 2-4
Speltid: Omkring femton minuter
Något skeptisk till tanken på ett brädspel för en tvååring måste jag erkänna att jag var. För en liten krabat som inte har några som helst problem att föreställa sig att en mobilladdare är en häst känns regler något överflödigt – när fantasin inte vet några begränsningar blir de flesta leksaker onödiga. Jag tänkte mig att samma sak nog gäller även brädspel.
När vi väl dukat upp spelkorten stod det också snabbt klart att det inte var någon idé att detaljstudera reglerna. I stället pratade Babblarna med varandra om vad som hänt på förskolan och sedan flög de i väg över vardagsrummet ”som Spiderman”.
Spelet var över på en kvart. Men det vore orättvist att bedöma spelet enbart på första speltillfället. En bättre måttstock är hur ofta vi har återvänt till spelet, för det har vi gjort.
Det är inte så att vi spelar varje dag. Men då och då ser vi anledning att plocka fram det igen. Ibland för att vi föräldrar tröttnat på att krypa runt på golvet. Ibland för att tvååringen helt enkelt vill spela igen.
Roligt även för åskådarna
Doodle dash
Ålder: 10 år och uppåt
Antalet spelare: 3-7
Speltid: 15-20 minuter
Ett spel som går ut på att en grupp ritar ett ord som en av deltagarna ska gissa. Lite som Pictionary alltså. Reglerna är lite komplicerade och många. Men när man väl är i gång flyter spelet på enligt sin egen logik.
Det gäller att rita så att gissare förstår vad det föreställer. Men det ges många chanser. Den eller de som lyckas rita tydligast får poäng när gissaren svarar rätt, vilket ger gissaren poäng också.
Testpanelen hade väldigt roligt under spelets gång och eftersom det inte är så stort fokus på poängjakten blir det kul även för de deltagarna som inte är så bra på att rita. Det är roligt att titta på hur andra har ritat och att funderar över hur olika tolkningarna kan bli.
Pappaskämt levererade i frågeform
Genialt frågespel Tankenötter
Ålder: 14 år och uppåt
Antalet spelare: 2-4
Speltid: 30 minuter
Spelet går ut på att svara på en rad tankenötter på kort tid. Det är tänkt att man enkelt ska kunna ta med sig spelet, som är förpackat i en mindre box, på resan eller festen. Men testpanelen är tveksamma till om detta är någon bra idé. I varje fall inte om man hoppas på att skapa en trevlig stämning under denna resa eller fest.
Många av frågorna i spelet är kuggfrågor, en del kräver lite mattekunskaper eller bara att man kan tänka logiskt snabbt. Frågorna är kluriga, men de är inte så roliga att svara på under press, upptäcker testpanelen. Det hade nog varit roligare om man i grupp får grubbla på dem en stund, inte försöka knäcka dem på en sekund. Tankenötter brukar vara roligare om man får vända och vrida på dem.
Efter ett tag känns det som en rad pappaskämt levererade i frågeform. Inte blir man smartare heller. Bara frustrerad och irriterad. Nej, detta var inte så roligt.
”Inte blir man smartare heller. Bara frustrerad och irriterad. Nej, detta var inte så roligt.”
Rolig kategori på När då då?
När då då? – berömda kvinnor
Ålder: 12 och uppåt
Antalet spelare: 2-8
Speltid: 30 minuter
Ett historiskt spel där årtal inte är det centrala – i stället är det när händelsen inträffade i relation till varandra som spelarna ska komma på. Detta är en pocketversion av det stora spelet När då då. Den kan användas separat eller så låter man den ingå som en kategori tillsammans med de andra. Testpanelen spelade det separat.
Spelet kräver lite tur – man får hjälp med sitt första kort vars årtal är stommen för de andra korten. Med ett årtal ungefär i mitten av tidslinjen är det lättare att plocka hem poängen.
Berömda kvinnor är en rolig kategori eftersom den både ger en bild av historien, kvinnors frigörelse och olika kändisar. I längden kanske det blir enformigt med enbart frågor om kvinnor. Men för testpanelen var det tillräckligt varierande.
Ingen riktig succé
Bamse och vulkanön
Ålder: 5 +
Antalet spelare: 2-4
Speltid: 30 minuter
Spelidén är att ge sig ut på ett äventyr i form av en forskningsresa och materialet är gediget och barnhandståligt papp.
Första gången var det mycket att komma ihåg och det krävs en spelledare som läser och hjälper till att håller reda på reglerna. Efter ett par spelomgångar blev det både enklare och roligare men ingen riktig succé hos våra provspelande barn.
Många skratt men också frustration
Ryktet går Rita Gissa
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 4-12
Speltid: 30 minuter
Ett lagspel där den som håller i pennan inte har en aning om vad som ska ritas och den som vet ska styra ritplattan.
Det blev många skratt men också en hel del frustration. Många av orden känns lite i svåraste laget för en tolvåring och vi som spelat originalet kan inte riktigt se meningen med att skruva till och komplicera saken genom att sitta och försöka flytta runt ritplattan.
Men man kan ju skapa sina egna regler om frustrationen och ovänskapen blir för stor.
Riktigt roligt men invecklat
Wavelength
Ålder: 14+
Antal spelare: 2-12+
Speltid: 45 minuter
Wavelength beskrivs som ett telepatiskt partyspel där två lag tävlar om att läsa varandras tankar. I själva verket handlar det om en skala mellan två motsatsbegrepp där en enda ledtråd ska få lagmedlemmarna att förstå var på skalan de ska vrida en pil för att få poäng.
Reglerna kändes först pedagogiska men flera av deltagarna som försökte sätta sig in i dem tröttnade snabbt och överlät den biten till en person med lite mer tålamod. Men efter någon provomgång var spelet igång och visade sig ge många skratt. Riktigt roligt var omdömet från de flesta, men de invecklade reglerna gör att det inte får full pott.
”Men man kan ju skapa sina egna regler om frustrationen och ovänskapen blir för stor.”
Rulla på golvet och dansa bolibompadansen
Till Toppen
Ålder: Hela familjen – eller barn 5-14 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: ca 45 minuter
Genom en blandning av uppdrag - som till exempel charader, vissla eller leka arga leken - och svar på frågor ska man ta sig snabbast från start till mål.
Uppdragen gav många skratt, inte minst hos de yngre spelarna när vuxna skulle rulla på golvet eller dansa bolibompadansen. Samtidigt kunde det emellanåt bli besvikna miner när frågorna var i svåraste laget (trots svarsalternativ) även för en åttaåring. Men det samlade betyget blev ändå högt och önskan om att spela en gång till var tydlig.
Väldigt poppis bland de små
Bamses odlingsspel
Ålder: 3+
Antal spelare: 2-4
Speltid: 15-20 minuter
Följ med och odla och bli först med att skörda för att vinna spelet.
Väldigt enkelt och lättspelat. Trevlig och lärorikt. Väldigt poppis bland de små.
Succé trots undermålig kvalité
Sequence Junior
Ålder: 3 +
Antal spelare: 4
Speltid: 15 minuter
Ett himla trevligt och enkelt fyra-i-rad-spel som absolut gjorde succé även om kvalitén på korten är minst sagt undermålig. De tunna korten tål inte ivriga barnhänder i längden.
Komplicerade regler begränsar kreativiteten
Mitt första frågespel
Ålder: Från 4 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: Cirka 20 min
Ett spel som jag gissar är tänkt att väcka kreativitet och lärlust. Men reglerna, som är lite för komplicerade för att kunna förklaras snabbt för spelsugna fyraåringar, begränsar snarare kreativiteten. Vi justerade och förenklade upplägget en del men spelet blev ändå ingen favorit hos barnen.
Vill vi spela igen? Nej!
Codenames
Ålder: 8 år och uppåt
Antal spelare: Minst två enligt tillverkaren, men minst tre rekommenderas av testaren
Speltid: Cirka 20 minuter
Skattkort i form av bilder från Disneys värld ska förklaras med hjälp av ledtrådar, men se upp så att inte motståndaren eller motståndarlaget får poäng. Minus för onödigt komplicerad regeltext. Och svårt att förklara ”sin” bild av ett slott, när två av motståndarens bilder också är på ett slott... Kommer familjen spela det igen? Nej.
Kreativitet och skratt
Hint junior
Ålder: 8 år och uppåt
Antal spelare: Från fyra deltagare
Speltid: Cirka 40 min
En variant av ”Med andra ord” men här ges fler möjligheter att förklara orden: charader, rita, tala, göra läten eller använda figurer (och man får inte välja). Variationsrikt och kul spel oavsett ålder – vid testtillfället var åldersspannet 10 till 77 år. Spelet bjöd på många överraskningar och skratt. Som när en gjorde charader i kategorin ”på två hjul” (rätt svar var mountainbike) och någon gissade ”enhjuling”
Ologisk logik
Genialt frågespel – logik
Ålder: 14 +
Antal spelare: 2+
Speltid: Cirka 60 min
Frågespel är ju kul. Oftast. Det sätter ens nerver lite lagom på prov när man tvingas blotta sin allmänbildning – eller brist på den. Men det blir inte alltid bra. Som i Genialt frågespel – logik. Här ligger tyngdpunkten på mattekluringar som ska lösas på tid. Jag vill tro att jag åtminstone är normalbegåvad och har hyfsat koll på matten. Men tiden är i stort sett alltid för knapp för att hinna – och bestämmer man sig för att lägga till tid blir det erbarmligt tråkigt för medspelarna att sitta och vänta. När det kommer till frågorna som mer handlar om slutledningsförmågor så är logiken – i just frågorna – som bortblåst. Nej, satsa på Trivial Pursuit eller När då då? i stället.
Bli familjens egen Leif GW
Chronicles of Crime
Ålder: 12 +
Antal spelare: 1-4
Speltid: 60-90 min
Vem vill inte lösa mord, mystiska försvinnande eller andra spektakulära brott? Bli familjens egen Leif GW, liksom? I Chronicles of Crime får du chansen. Du blir utsänd av polischefen som hela tiden flåsar dig nacken och kräver resultat. Det behövs en digital enhet för att läsa QR-koder, med den hjälpen kan du sedan intervjua vittnen och misstänka, undersöka brottsplatser, hitta bevismaterial och kolla med experter som kan leda dig på rätt spår. Till en början känns tekniken lite omständlig men snart är man på banan och - faktiskt - blir det både spännande och pulshöjande. Som en hyfsad kriminalroman. Och här tävlar man inte mot, utan med, varandra. Risken för dålig förlorar-utbrott minskar alltså. Motståndaren är i stället brottslingen. Och din hetsiga polischef.
”Vem vill inte lösa mord, mystiska försvinnande eller andra spektakulära brott? Bli familjens egen Leif GW, liksom?”
Medelmåttans revansch
Mitt i prick
Ålder: 10 +
Antal spelare: 3-5
Tid: 30 min
Hur många bor det i Skottland? Hur lång tid tar det att åka från jorden till mars? Hur många gånger fiser en människa i genomsnitt per dag? Högt och lågt, aldrig ointressant. Här handlar det om att komma så nära det rätta svaret som möjligt. En extra klurighet att ta hänsyn till är att man får extrapoäng om man är den som har svarat mest medelmåttigt - därtill få man ingen poäng om man svarat över det rätta svaret, oavsett om man är närmst. Lättsamt och kul spel som ger upphov till en hel del skratt.
Att vinna över spelet verkar nästan omöjligt
Pandemic Hot Zone Europe
Ålder: 8 +
Antal spelare: 2-4
Tid: ca 30 minuter
Tre olika virus är på väg att sprida sig i Europa och spelarnas gemensamma uppdrag är att stoppa dem och hitta ett botemedel. Det är alltså ett spel där deltagarna samarbetar mot själva spelet vilket känns kul och annorlunda.
Men startsträckan innan man kommit så långt att man kan sätta sig och spela är rätt lång. Reglerna kräver tålamod för att ta sig igenom och man får ägna en stund i lugn och ro att gå igenom allt steg för steg.
När man väl lärt sig grunderna är det däremot inte så svårt, även om en del detaljer känns otydliga. Men att vinna över spelet verkar nästan omöjligt. Trots bra samarbete och tur med dragen tar korthögen plötsligt slut - ett av tre sätt för spelet att vinna - och vi blev besegrade gång på gång. Kanske får man modifiera reglerna något för att lyckas kamma hem en seger, vilket känns fel.
Bli en mästerkock
Master Chef: Italiensk
Ålder: från 14 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 20 minuter
Här handlar det om att samla på sig ingredienser genom att klara av ett antal småspel. Spelarna utgör jury och sätter poäng på varandra när de åtta ingredienserna ska förvandlas till en maträtt utifrån ett tema. Vinner gör den som juryn gett flest poäng!
Vårt gäng, där en kock ingick, hade en väldigt rolig spelstund.
Ett helt vanligt frågespel!
MIG Svart
Ålder: från 15 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: från 15 minuter
”Men detta är ju bara ett helt vanligt frågespel!”, sa min vän när jag plockade fram MIG efter middagen.
Och ja, det är precis vad det är. Frågorna är mångfacetterade, och dessutom av en imponerande mängd på 1540. Spelreglerna är högst basala och lämnar inga som helst frågetecken. Du slår två tärningar; den ena visar vilken kategori av frågor du kan vänta dig och den andra avgör om du får ”MIG-chans”. Om du svarar rätt när du har ”MIG-chans”, då kan du boka av kategorin.
MIG har ett tydligt släktskap med Trivial Pursuit, men är mer behändigt och kräver mindre yta.
Det är ”bara” ett vanligt frågespel, men ibland är det precis vad sammanhanget kräver när man inte orkar grotta ner sig i krångliga regler, utan vill att spelet flyter.
”Det är ”bara” ett vanligt frågespel, men ibland är det precis vad sammanhanget kräver när man inte orkar grotta ner sig i krångliga regler, utan vill att spelet flyter.”
Starka Jack the Ripper-vibbar
London 1892
Ålder: från 18 år
Antal spelare: 1+
Speltid: från 2 timmar
I spelet London 1982 har man tagit fasta på den true crime-våg som sköljer över populärkulturen. Men i stället för att agera passiv lyssnare, läsare eller tittare ges du möjlighet att befinna dig mitt i historien och dessutom kämpar för att lägga ihop bevisen och lösa pusslet.
Mordhistorien som berättas är välskriven, och tidvis medryckande. Speldeltagarna förflyttas till just London år 1982 där ett bestialiskt mord har begåtts. Jack the Ripper-vibbarna är synnerligen starka. Det gäller för speldeltagarna att lyssna noga efter ledtrådar och detaljer under uppläsningen av historien.
Spelet går sedan ut på att finna ledtrådar och lösa mordet genom korten i de fyra olika kortlekar som tillhör spelet.
London 1892 kräver viss dedikation och tålamod. Det tar sin stund att komma in i spelet, men för den true crime-fantasten är det verkligen värt ett försök.
Ta den Wall Street-doftande spelplanen i besittning
Finans
Ålder: från 10 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: 45 minuter
Ett utav de mer klassiska svenska sällskapsspelen. Finans är baserat på Monopol i en något mer avancerad tappning.
Det handlar om att nå miljon. Detta gör du genom att ta den Wall Street-doftande spelplanen i besittning, vilket inte är det lättaste. Spelets komponenter är många, och speldeltagarna ställs gång på gång inför ekonomiska dilemman. Kommer ett lån tynga mer din affärsstrategi eller lyfta den? Och vilket steg är ditt nästa i strävan mot miljonen?
Spelet kan då och då känns något sömnigt och det passar kanske inte alla att på skoj sätta sig in i termer som ”bankutgång” och ”obligationsdragningar”.
Men det är något i spelets starka konstruktion och att det är verkligheten troget som gör att man har svårt att avsluta ett parti i förtid.
Finans håller än idag. Du får precis vad du betalar för, varken mer eller mindre.
”Det är något i spelets starka konstruktion och att det är verkligheten troget som gör att man har svårt att avsluta ett parti i förtid.”
Ett perfekt familjespel
Monsterjakten
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: Cirka 30min
Husdjuren har blivit bortrövade av monstren och din uppgift är att du ska rädda så många som möjligt. Det görs genom att ta sig in i olika slott. Det gäller att hitta rätt färgkombinationer på spelplanen så att låsen går att öppnas. Ju högre tal du slår med tärningen när du är inne i ett av slotten, desto fler husdjur räddar du.
Det tar ett tag att sätta sig in i alla regler. Men när man väl kommer igång är det enkelt och ett riktigt roligt spel för hela familjen. Såväl vuxna som barn lär ha roligt med detta spel. Ett perfekt familjespel, som säkerligen skulle uppskattas som julklapp.
Att tänka på; det krävs nästan att en vuxen är med och som kan hålla koll på alla kort.
Stressande och komplicerat
15 minute Heist
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: 15 min
Tiden håller på att rinna ut. Er uppgift är att bryta er in i bankvalvet och plocka ut så många guldtackor som möjligt på 15 minuter.
Spelets idé är spännande, men tyvärr är spelet alldeles för komplicerat. Det var dåliga instruktioner och det tog väldigt lång tid att förstå hur det fungerar. Såväl barn som vuxna tyckte det var för komplicerat.
Det krävs även att man laddar ner en app på sin mobil som ska ligga på spelplanen.
Inte nog med ovanstående, det var även stressande med tiden som tickade.
Sällskapsspel uppskattas för dess enkelhet och att många kan spela tillsammans. De kriterierna missas dessvärre helt i detta spel.
Väcker nyfikenheten för andra kulturer
Världens barn
Ålder: 5-10 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: Cirka 15 minuter.
Res runt på världens alla kontinenter och utforska olika kulturer och folkslag. Den som svarar flest rätt, på olika typer av frågor, vinner. Ett litet annorlunda men roligt frågespel. Även ett lärorikt spel för barn som lär väcka nyfikenheten hos dem om andra kulturer och länder i världen.
Spelet är lätt och pedagogiskt att förstå och det går snabbt att komma igång. Ett plus är också att en runda kan gå ganska snabbt.
En liten nackdel är dock att det är för lätta frågor för vuxna, om man vill spela med sina barn.
Extra elegant jubileumsversion
Carcassonne – jubileumsutgåva
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2-5
Speltid: 1-2 timmar
Carcassonne är det klassiska brädspelet där spelarna samlar poäng genom att bygga och erövra städer, vägar och kloster. För varje omgång läggs brickor ut som utvecklar landskapet runt staden Carcassonne.
Spelreglerna går relativt snabbt att lära sig och man kan själv välja om man vill avancera det och spela med tillägg, såsom bönder och klosterträdgårdar. I jubileumsversionen är spelets design extra elegant, det finns fler land- och flodbrickor att spela med. Dessutom finns kostymer i form av klistermärken till spelpjäserna, även kallade ”Meeples”.
”Som stadsplanerare måste jag säga att staden har dåliga kommunikationer och rörig stadsstruktur”, tycker en av spelarna i testpanelen. Övriga panelen, som består av flera hängivna Carcassone-fans, imponeras av den uppdaterade layouten. Saknas gör dock en påse att sticka ner handen i och plocka brickor ur i varje omgång.
Carcassonne kan inte bli tråkigt. När man spelat spelet ett antal gånger och vill ha ytterligare utmaning går det att köpa till fler expansion-packs.
Tidsåtgången kan variera mycket, alltifrån 45 min till flera timmar. För extra stämning rekommenderas att lyssna på det särskilda Carcassonne-soundtracket på Spotify när man spelar.
”För extra stämning rekommenderas att lyssna på det särskilda Carcassonne-soundtracket på Spotify när man spelar.”
Lite för mycket fokus på Einstein
Genialt frågespel – Trivia
Ålder: 14 år och uppåt
Antal spelare: 2-4
Speltid: 10-20 minuter
Spelet går ut på att ta sig framåt på en spelplan och in i en annan spelares ”dimension” genom att svara på frågor i kategorierna kultur, världen eller science. Genom att svara rätt på frågor inom kategorin geni får man gå dubbelt så många steg framåt. Man får röra sig framåt eller i sidled över spelplanen, det senare skulle man göra för att ducka vissa kategorier av frågor.
Frågorna är blandade och på en nivå som passar för både tonåringar och vetgiriga vuxna. Det finns dock en överrepresentation av frågor om Einstein, vilket kan tyckas lite tjatigt.
Den främsta kritiken från panelen är att spelet går för snabbt. Följer man reglerna och dessutom väljer att aldrig flytta sin spelpjäs i sidled når man snabbt in i motspelarens dimension. För att dra ut på spelförloppet valde panelen därför att hitta på egna regler.
Bra blandning och lagom svårt
MIG Eko
Ålder: Från 14 år
Antal spelare: Från två och uppåt
Speltid: cirka 30 minuter
Konceptet är i grunden det vanliga MIG, ett enkelt frågespel där det gäller att samla kryss på ett papper, ett för varje kategori.
Men till skillnad från andra MIG-upplagor så handlar frågorna i specialupplagan MIG Eko till stor del om klimatet och miljön blandat med frågor om djur, natur, friluftsliv, mat och hälsa. Detta delade testpanelen i två läger, vi som helst slipper sport samt kultur- och nöjesfrågor, och de som saknar de kategorierna. Men i det stora hela så var det en bra blandning på frågorna och lagom svårighetsgrad.
Vinn spel
Var med och tävla om sällskapsspel.
När då då? har blivit väldigt populärt – Vilket år grundades Trelleborgs Allehanda?
Mejla in ditt svar till familj@trelleborgsallehanda.se senast den 12 december klockan 23.59
Uppge namn och telefonnummer samt om du vill tävla om barn- eller vuxenspel.
Spelen hämtas i TA:s reception helgfria tisdagar och torsdagar klockan 10-12.