Annons

Filippa startade eget för att rädda sin inkomst

Två veckor hade Filippa Karlsson på sig att fatta beslutet om hon skulle våga satsa och starta eget.
– Jag gjorde det för att rädda min egen inkomst, förklarar egenföretagaren som gör det skinande rent i hem runt om på Söderslätt.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2023
När storasyster Alice beslutade sig för att lägga ner sin städfirma agerade Filippa Karlsson snabbt. Hon startade företaget Starshine syd – och behöll kunderna.
När storasyster Alice beslutade sig för att lägga ner sin städfirma agerade Filippa Karlsson snabbt. Hon startade företaget Starshine syd – och behöll kunderna.Foto: Nilla Olsson

Redan när Filippa sprang ut på Söderslättsgymnasiets trappa efter tre år på vård- och omsorgsprogrammet visste hon att undersköterskeyrket inte riktigt var något för henne.

– Min storasyster Alice hade startat Hemstäd syd så jag började hos henne på hösten 2019. I februari 2021 bestämde hon sig för att lägga ner, berättar Filippa.

Annons

Det var mitt under pandemin. Filippa fokuserade på möjligheterna. Kundkontakterna fanns redan.

– Jag hade två veckor på mig att fatta mitt beslut. Jag funderade mycket på om jag skulle våga satsa, men jag tänkte ”vad har jag att förlora?”. Ingenting! Så jag satsade, för att rädda min egen inkomst.

Hon kontaktade alla sina befintliga kunder för att erbjuda dem sina tjänster och alla tackade ja till att fortsätta anlita Filippa. Dessutom har nya kunder tillkommit. Knappt två år senare har hon dubblat sin kundkrets, som nu omfattar ett 15-tal fasta kunder som har hemstädning varje eller varannan vecka.

– Jag investerade i material som dammsugare, trasor och medel. Och så skaffade jag en försäkring. Det finns speciella för nystartade företag till ett bra pris, tipsar Filippa.

Förutom hemstädning erbjuder hon storstädning och flyttstädning. Filippa är ensam i företaget och det krävs stor koll på logistiken för att få schemat att gå ihop. Med tiden har hon lärt sig hur lång tid olika rum tar att städa.

– Och så ska man hålla koll på bokföringen, RUT-avdrag, moms, skatt och faktureringen. När en kund inte betalar så får jag hålla koll på vem det är och påminna.

– Jag tog över både syrrans taxor och revisor. Han har varit jättebra från dag 1. Han förklarar så att jag begriper och jag kan ringa så fort jag undrar över något. Det är jätteskönt!

”Det är nog det jag saknar mest sedan jag startade eget. Att inte kunna vara 100 procent ledig och kunna koppla bort företaget helt.”
Filippa Karlsson

Kunderna är framför allt barnfamiljer och äldre. Majoriteten vill ha städat varannan vecka. Skulle en kund bli sjuk bokar de av och Filippa förlorar sin inkomst. Blir hon själv dålig försöker hon jobba ikapp.

– Då får jag flytta runt och jobba på, konstaterar hon med ett skratt och berättar att hon nyligen hade problem med sin bil. Den stod stilla i en vecka vilket ledde till dubbelt arbete veckan efter.

För att inte förlora kunder försöker Filippa pussla och jobba extra många timmar för att kunna ta ledigt.

Annons

– Semester finns inte. Inte ens helger om jag ska vara ärlig. Det är nog det jag saknar mest sedan jag startade eget. Att inte kunna vara 100 procent ledig och kunna koppla bort företaget helt, säger hon uppriktigt.

Här saknas innehåll

Att anställa någon känns som ett stort steg för Filippa. Den rosa, ögonförsedda dammsugaren Hetty är hennes enda arbetskamrat i nuläget.
Att anställa någon känns som ett stort steg för Filippa. Den rosa, ögonförsedda dammsugaren Hetty är hennes enda arbetskamrat i nuläget.Foto: Nilla Olsson

Hur många timmar hon jobbar i veckan har Filippa inte ens räknat på.

– Det är svårt att växa. Då måste jag först ta på mig så många kunder att jag har upp över öronen med jobb och säkert vet att det finns lön till en till. Sen ska jag hitta någon jag verkligen kan lita på. De ska ju arbeta för mitt företag hemma hos andra, förklarar Filippa som numera är mycket mer medveten om hur hon själv beter sig när hon till exempel går ut en lördagskväll.

– Det är mitt företag och mitt namn, det tycker jag är viktigt att tänka på när jag springer på kunder i andra sammanhang.

Därför fortsätter Filippa att jobba på ensam. Men hon känner sig sällan ensam. Ibland är någon kund hemma och pratar lite. Och så har hon ju Hetty, den rosa ögonförseddan dammsugaren som framför allt väcker barnens förtjusning.

– Och så brukar jag lyssna på podd. Gynning och Berg är ett bra sällskap. De får mig att skratta på arbetstid!

På sikt planerar Filippa att läsa vidare. Exakt vad det blir har hon inte landat i. Då hoppas hon kunna anställa någon så att företaget kan leva vidare och skapa en inkomst till en person.

Vem städar hemma?

– Jag bor fortfarande hemma men min familj har faktiskt valt att anlita mig, så det gör jag. I vår flyttar jag ihop med min pojkvän. Då kommer jag att fortsätta städa hos mina föräldrar. Men det kommer att bli hårda förhandlingar om det är jag eller Sebastian som ska städa, skrattar Filippa.

Filippa Karlsson.
Filippa Karlsson.Foto: Nilla Olsson
Fakta

Filippa Karlsson

Ålder: 22 år.

Bor: I Trelleborg.

Familj: Mamma Maria med maken Sebastian. Systrarna Alice och Sanna. Pojkvännen Sebastian Tesson.

Driver: Starshine syd.

Startade: Februari 2021.

Antal anställda: En.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons