GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trelleborgselever drar till spanska solkusten – på praktik

Tidigt på fredagsmorgonen begav sig fem förväntansfulla elever från barn- och fritidsprogrammet på Söderslättsgymnasiet till Spanien. Där väntar tre veckors praktik på lokala förskolor.
Trelleborg/Fuengirola • Publicerad 21 oktober 2022
Fem elever från Söderslättsgymnasiets barn- och fritidsprogram åker till Spanien på praktik. Längst fram till vänster Miranda Zathin och bakom henne Julia Larsson. Längst fram till höger syns Anna Melgar, bakom henne Nomi Skog och Elise Segerhagen Thorén.
Fem elever från Söderslättsgymnasiets barn- och fritidsprogram åker till Spanien på praktik. Längst fram till vänster Miranda Zathin och bakom henne Julia Larsson. Längst fram till höger syns Anna Melgar, bakom henne Nomi Skog och Elise Segerhagen Thorén.Foto: Nilla Olsson

När TA träffade eleverna Miranda Zathin, Nomi Skog, Julia Larsson, Elise Segerhagen Thorén och Anna Melgar några dagar innan avresan var de spända och lite nervösa.

– Vi fick veta först för två veckor sedan att vi skulle få åka så det har varit lite hastigt alltihop, konstaterade Julia.

– Ja, vi fick datum och restider förra veckan, så det har inte funnits så mycket tid att förbereda sig, instämde Miranda.

De är 21 elever i klassen och de som varit intresserade av att göra en del av sin praktik utomlands har fått anmäla sitt intresse. Därefter har de intervjuats en och en, bland annat av rektorn, och både på svenska och engelska, för att sedan få beskedet att de fem valts ut.

Miranda och Julia ska praktisera på en engelsk förskola, Elise och Anna på en spansk. Nomi kommer att vara ensam på sin praktikplats som är en svensk förskola. Alla ligger i Fuengirola på spanska sydkusten.

– Det var lärarna som bestämde vem som skulle vara var. Eftersom det är en svensk förskola känns det ok att vara ensam, försäkrade Nomi.

Just språket var det som gjorde Julia mest nervös inför resan.

– Men vi har fått ett papper med ord och uttryck som kan vara bra att kunna, förklarade hon.

– Det är lite basicfraser, förtydligade Miranda.

Anna har spanskt påbrå. Hon talar inte språket, men förstår en del. Hon var mest nervös inför att jobba med yngre barn.

– Jag har gjort min praktik på Östra skolan och följt en klass sedan de gick i fyran. Nu går de i sexan, förklarade hon.

Miranda och Nomi har gjort all praktik bland yngre barn på Dalajärs respektive Änghögs förskola. Julia har tidigare varit bland yngre barn men har nu sin praktik som idrottslärare på Liljeskolan.

– Jag har varit i flera olika klasser på Klagstorps skola. Nu är jag i årskurs fyra, berättade Elise.

Hon konstaterade att de tre förskolorna säkert kommer att vara väldigt olika. De spanska barnen bär till exempel uniform, även om de inte är så gamla.

– På vår förskola ska de jobba med Halloween. Det är ju stort i engelsktalande länder, sa Miranda.

– Då får vi kolla upp lite sådana ord innan vi åker, konstaterade Julia.

Några av lärarna på programmet följer med ner och bor tillsammans med eleverna i två lägenheter.

Förra året föreläste de som gick i trean då om sin utlandspraktik. När Miranda, Nomi, Julia, Elise och Anna är hemma igen ska de göra samma sak för årets ettor och tvåor.

– När jag hörde dem berätta jag intresserad och tänkte att det skulle vara en rolig och lärorik upplevelse, sa Elise.

De andra nickade instämmande.

– Ja det här blir en rolig upplevelse, menade Nomi.

– Och en bra erfarenhet, trodde Miranda.

– Vi kommer ju att få uppleva en annan kultur, sa Anna.

– Och få se hur de arbetar med barn i andra länder, konstaterade Elise.

– Vem tackar nej till chansen att få åka till Spanien?, tillade Nomi.

När tjejerna är hemma igen, den 12 december, är jullovet inte långt bort. Sedan återstår bara en termin innan de får springa ut på trappan. Alla fem planerar att jobba till att börja med, efter det ser planerna lite olika ut.

– Just nu tänker jag att jag vill utbilda mig till fysioterapeut, berättade Anna.

– Jag vill bli polis, sa Julia.

– Jag vill bara jobba, oklart med vad, men jag har absolut inga planer på att plugga igen, erkände Miranda och himlade med ögonen.

Även Nomi siktar på att hitta ett arbete hon trivs med. Elise är den enda som har lite mer konkreta planer.

– Tanken är att jag ska jobba utomlands. Gärna i Spanien. Min mamma gjorde det och har pratat så gott om det. Då är detta en bra erfarenhet.

Fakta

Detta är Erasmus

Erasmusprogrammet är Europeiska unionens program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott.

Barn- och fritidprogrammet på Söderslättsgymnasiet har ett certifierat Erasmusprojekt som sträcker sig till 2027 och innebär att fem till åtta elever i årskurs 3 kan genomföra delar av sin praktik utomlands.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.