Annons

Ebba, 22, öppnar egen klinik i Trelleborg

Om människor mår bra så speglas det utåt och gör att världen blir bättre. Det är Ebba Olssons livsfilosofi och en vägledning när hon valde yrkesutbildning.
Nyligen tog hon examen som hud- och spaterapeut och nu startar hon eget.
Trelleborg • Publicerad 13 januari 2022
Behandlingsrummet på Trelleborgs hår- och hudvård där Ebba Olsson ska driva eget är under renovering men snart kan hon ta emot sina första kunder.Foto: Tomas Nyberg

Ebba har alltid haft en förmåga att tänka utanför ramarna. Inför gymnasievalet sökte hon ett program där hon kunde få utlopp för sina tankar och idéer men också jobba med sina händer.

– Jag gick estet med inriktning bild och form på Söderslättsgymnasiet. Efter det tog jag ett sabbatsår och jobbade på Clas Ohlson, berättar Ebba.

Annons

Tidigt började hon snegla på Yrkeshögskolan i Landskrona där man kan utbilda sig till hud- och spaterapeut.

– Jag tycker om att jobba med händerna och hudterapeut räknas numera som ett hantverksyrke, vilket det faktiskt är. Jag lockades av att det är roligt, kreativt och framför allt socialt, säger Ebba och fortsätter:

– Jag älskar att hjälpa människor och djur. Detta känns helt rätt. Jag vill få människor att må bra, det var därför jag till en början sökte mig till handeln.

Efter att ha kompletterat sin studentexamen med naturkunskap på komvux sökte Ebba till skolan i Landskrona. Hon var inte ensam. De var 200 men bara 20 blir antagna.

– Antagningen sker efter betyg, sedan får man komma på intervju och som ett tredje steg fick vi göra ett oförberett skriftligt prov som i mitt fall handlade om kundbemötande. De ville se hur vi tog hand om människor, förklarar Ebba.

Att utbildningen är eftertraktad beror delvis på att den är avgiftsfri och CSN-berättigande. Men också på att den är godkänd av Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, SHR.

– Det försäkrar att det är en seriös skola och att våra kunder hamnar i trygga händer. Jag har förstått att långt ifrån alla som arbetar i branschen är utbildade. Vem som helst kan starta en salong men SHR jobbar mycket för att höja statusen och öka medvetenheten om vår yrkeskunskap. Bland annat har vi en brosch som en legitimation och som visar att vi är auktoriserade, förklarar Ebba.

Under det 1,5 år som hon utbildat sig är det mycket som förvånat henne. Bland annat att utbildningen innehöll så mycket teori och anatomi. En del klasskamrater blev tvungna att hoppa av när studiekraven blev för höga.

– Utbildningen motsvarade absolut mina förväntningar men vi lärde oss mycket mer än jag trodde att vi skulle göra. Förutom hudvård har vi fått lära oss pedikyr, manikyr, make up, vaxning, epilering (när man tar bort oönskad hårväxt), diatermi (när man tar bort ytliga kärl), spamassage och kroppsinpackningar, rabblar Ebba.

Även hon upplevde studietiden som intensiv, stressig och krävande. Ebba beskriver det som att hon pausade livet.

Annons

– Men jag klarade det tack vare stöd från familj och vänner. Och jag lärde mig jättemycket! Men skulle jag göra om det så skulle jag inte jobba parallellt, det blev lite för mycket.

Ebba beskriver sig själv som driven. Att hon ska bli egenföretagare är en känsla hon haft länge.

– De flesta av mina klasskamrater har fått anställning på spa, hotell eller större kliniker. Under min utbildning gjorde jag åtta veckors praktik här på Trelleborgs hud- och hårklinik. När Diana Ahlström-Månsson, som äger kliniken, frågade om jag vill hyra ett rum här så kände jag – varför inte nu?, säger Ebba och rycker på axlarna.

Hon ser många fördelar med att vara på en salong med kollegor inom samma bransch.

– Man kan samarbeta och byta erfarenheter. Här kan jag prova på allt och utvecklas och mina kunder får tillgång till andra terapeuter med annan kompetens om jag behöver skicka dem vidare. Jag ser fram emot att bygga relationer och få se utvecklingen hos mina kunder.

När vi ses är byggarbetet på salongen i full gång. Rummet där Ebba ska ta emot saknar fortfarande några väggar. I månadsskiftet flyttar hon in och det märks att Ebba är ivrig att få skapa sitt eget.

– Mitt mål är att man ska uppleva att man kommer in i en annan värld när man kommer till mig. Man ska kunna varva ner och känna att man fått det där lilla extra. När man går hem vill jag att man ska känna att det har varit speciellt, förklarar hon.

På dörren ska det stå Gröna Ebba. Känns namnet igen? Ebbas mamma Ulrika Olsson drev tidigare en hälsokostbutik i Trelleborg med samma namn. Det tänker Ebba ta över.

”Mitt mål är att man ska uppleva att man kommer in i en annan värld när man kommer till mig.”
Ebba Olsson

– Gröna Ebba är ju det jag är. I skolan fick vi göra ett projekt där vi startade ett eget fiktivt företag. Jag skapade en klinik med hudterapeuter, homeopater, samtalsterapeuter och naturläkare. På lång sikt är det mitt mål att förverkliga det projektet.

Ebba känner att skolan där hon fick sin utbildning är väldigt utseendefixerad. Hon kan förstå att man vill att eleverna ska ha samma kläder och håruppsättningar men menar att yrket är så mycket mer.

Annons

– Det är väldigt holistiskt och handlar om både in- och utsida. Utbildningen var mycket bredare än jag trodde. Jag har lärt mig massor om kroppen och olika processer i den. Och jag tyckte att det var jätteintressant, det trodde jag inte att jag skulle göra, erkänner hon.

På kort sikt vill Ebba lära sig så mycket hon bara kan med målsättningen att göra gott för andra och skapa en bättre värld.

– Om människor mår bra så speglas det utåt och gör att världen blir bättre, det är jag övertygad om.

Även om möjligheten att starta eget kom lite tidigare än Ebba trott är det inget hon tvekar eller fasar inför.

– Det jobbigaste är väl att man tar en risk. Men om man inte skjuter iväg en pil så vet man inte om den träffar målet. Och vad är det värsta som kan hända? Man måste testa, det tror jag på. Du måste hitta din väg, ditt sätt och dina metoder i livet.

”Mitt mål är att man ska uppleva att man kommer in i en annan värld när man kommer till mig”, säger Ebba Olsson.Foto: Tomas Nyberg
Fakta

Ebba Olsson

Ålder: 22 år.

Bor: I Trelleborg.

Familj: Sambo och katt

Aktuell: Har tagit examen som hud- och spaterapeut vid Yrkeshögskolan i Landskrona.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons