”Det är en fantastisk insats föräldrarna och barnen gör”
Sjuksköterskan Jessica Melin har arbetat inom projektet sedan starten 2007 med ansvar för cirka 160 Teddybarn, bland annat Lucas Lundberg från Trelleborg som nu fyllt 15 år och därmed gjort sitt sista besök på mottagningen i Malmö.
– Genom ett blodprov från navelsträngen där vi kunnat konstatera en ärftligt ökad risk för typ 1 diabetes, har vi erbjudit föräldrar till barn som fötts i Skåne mellan 2004 och 2010 att delta. Av alla barn i hela studien har 444 utvecklat diabetes. 117 av dem finns i Sverige så vi är det centret som fått flest deltagare med typ 1 diabetes, berättar hon och tillägger:
– Barnen som utvecklat diabetes har slussats vidare till barnkliniken och ingår inte längre i studien.
Teddyfamiljerna kommer till mottagningen första gången när barnet är tre månader. Sedan gör de besök var tredje månad upp till fyra års ålder och därefter två gånger om året om barnet inte utvecklat diabetesmarkörer så kallade autoantikroppar. Dessa diabetesmarkörer upptäcks med ett blodprov och är en indikation på att barnets risk för att utveckla typ 1 diabetes har ökat. Barn med dessa markörer fortsätts att följas var tredje månad.
Totalt blir det 38 besök för Teddyfamiljerna.
– Det är en fantastisk insats föräldrarna och barnen gör, konstaterar Jessica.
Utöver blodprov tas näs-, urin, och bajsprov med jämna mellanrum. Familjen får ta med sig vattenprov och de får även dela med sig av barnets tånaglar och en mjölktand.
– Dessutom fyller de i matdagbok tre dagar två gånger om året fram till barnet fyller tio år och vid varje besök hos oss går vi igenom ett omfattande frågeformulär om bland annat allergi, sjukdom, skola, aktiviteter och andra livshändelser. När barnen är små tar vi även ett salivprov för att mäta stress före och efter vi tar blodprov, berättar Jessica.
De sista barnen som kom in i studien är 13 år i dag vilket innebär att två år återstår. Typ 1 diabetes är en autoimmun sjukdom, där kroppens immunförsvar angriper de celler i kroppen som tillverkar insulin. Teddystudiens syfte är att försöka ta reda på varför detta händer och vilka omgivningsfaktorer som eventuellt triggar igång denna process. Även de autoimmuna sjukdomarna celiaki och sköldkörtelinflammation undersöks i studien eftersom de har en koppling till typ 1 diabetes.
– Många av våra Teddybarn har utvecklat celiaki och föräldrarna är tacksamma över att det upptäcks så tidigt. I Teddy har vi bland annat sett att ett högre glutenintag under de första levnadsåren ökade risken för celiaki. Det är en anledning till att två nya skånska preventionsstudier startat. PreCiSe, där en grupp barn inte äter någon gluten alls innan de är tre år och den andra får kapslar med probiotika alternativt placebo. Den andra studien, GRaIn, har en grupp med barn som lever som tänkt och den andra äter glutenreducerat. Dessa studierna kan göras tack vare Teddy, förklarar Jessica.
Under åren som Teddy pågått har man gjort en studie med vaccin mot typ 1 diabetes. Projektet är avslutat men allt material är ännu inte analyserat. Preliminära resultat kan dock inte påvisa att vaccinet hjälpt men man fortsätter att titta på det.
– Även preventionsstudier för att förhindra typ 1 diabetes pågår på forskningsmottagningen. Nu görs en studie, POInT, där en grupp barn får äta insulin med sina första smakportioner och andra placebo. Den studien pågår för fullt, berättar Jessica.
Något svar på varför vissa barn utvecklas typ 1 diabetes har man alltså ännu inte.
– Men tack vare Teddystudien har vi många ledtrådar. Där har våra barn och deras föräldrar verkligen bidragit.
Läs mer: www.teddy.lu.se