Annons
Nyheter

Svårt att samsas på enda bryggan

Nakenbad är befriande. Men inte för alla. Flera i Falsterbo retar sig på det kösystem som har bildats när nakenbadare värnar integriteten vid kommunens enda brygga.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2009
Foto: 
Hit, men inte längre. Tofflor vid bryggans början betyder att en nakenbadare är ute i vattnet och att de andra badsugna får vänta.
Hit, men inte längre. Tofflor vid bryggans början betyder att en nakenbadare är ute i vattnet och att de andra badsugna får vänta.Foto: 
Vattnet väntar. Snart är det dags för Louise Dinkelspiel och väninnan Else von Essen att kasta morgonrockarna och ta morgonens första dopp. Ibland är kön till bryggan nästan obefintlig medan den ringlar sig lång andra dagar. Bryggan är populär eftersom vattnet vid strandkanten är grumligt medan det är kristallklart vid bryggans slut.
Vattnet väntar. Snart är det dags för Louise Dinkelspiel och väninnan Else von Essen att kasta morgonrockarna och ta morgonens första dopp. Ibland är kön till bryggan nästan obefintlig medan den ringlar sig lång andra dagar. Bryggan är populär eftersom vattnet vid strandkanten är grumligt medan det är kristallklart vid bryggans slut.Foto: 
Med och utan kläder. ”Jag badar både naken och påklädd där men jag bryr mig inte om vad andra människor gör vid bryggan.” Ulf Dinkelspiel.
Med och utan kläder. ”Jag badar både naken och påklädd där men jag bryr mig inte om vad andra människor gör vid bryggan.” Ulf Dinkelspiel.Foto: 

I tjugofem år har hon väntat vid strandkanten medan nakenbadarna har tagit sina morgondopp längst ut på bryggan. Tillsammans med flera andra i kön har hon förbannat ”de jäkla nakenbadarna”. Men en dag fick hon nog. Nu har kvinnan ”mopsat upp sig” och struntar i kösystemet. Fast det är ett högt pris hon har fått betala. Och frågan är så känslig att hon inte vågar avslöja sitt namn.

– Folk har slutat hälsa på mig och jag blir ständigt tillrättavisad. Men det är ett obehag jag får ta, jag vägrar känna mig som en inkräktare.

Annons

Enligt kvinnan fungerar kösystemet såhär: En person går längst ut på bryggan, tar av sig kläderna och hoppar naken i. Först när han eller hon är på väg in mot stranden kan nästa person gå ut.

– Nakenbad är okej. Vad jag vänder mig emot är vissa människors tillrättavisade. Bryggan är allmän, de har ingen rätt att vara otrevliga mot personer som ”bryter mot regeln”, säger kvinnan.

Och hon är inte ensam om att störa sig.

– Vi i byn kokar över och är trötta på att bli nonchalant behandlade. Jag har bott här i nästan hela mitt liv och kösystemet är ingen gammal tradition, det är ett löjligt och pinsamt påhitt från grevarna och baronerna här, säger en annan kvinna och berättar om en obehaglig händelse i början av månaden.

Det var tidig morgon och en barnfamilj gick ut på bryggan för att bada när den före detta diplomaten Ulf Dinkelspiel ska ha läxat upp familjen för att ha brutit mot kösystemet.

– Han tog handgripligen tag i familjen och hindrade dem från att gå ut på bryggan. De blev livrädda och trodde att de hade inkräktat i en privat förening, säger hon.

Dinkelspiel själv minns inte händelsen.

– Jag tillrättavisar inte någon. Jag badar både naken och påklädd där men jag bryr mig inte om vad andra människor gör vid bryggan. Och att kalla det ett kösystem är att ta i.

Men vad säger de andra nakenbadarna?

Klockan är halv åtta på morgonen. Vinden blåser friskt och ett par i blå morgonrockar går tätt intill varandra ut mot vattnet. De ska precis kasta av sig kläderna när två storvuxna killar stormar ut på bryggan. Aj, nu blir det bråk. Eller?

Annons

Några minuter senare är både paret och killarna nybadade.

– Vi berättade för killarna hur systemet fungerar, de var här för Falsterbo Horse Show och visste ingenting, säger Lena Könenkamp.

Lena och maken Horst badar varje morgon. Och de är nästan alltid nakna. Men några kontroverser kring kösystemet känner de inte till. Däremot händer det att de får upplysa ”nykomlingar” om vad som gäller. Det gör även Lars-Erik Möller som har badat på samma plats i femtio år.

– En del går ut på bryggan utan att vänta på sin tur, det är folk som inte vet bättre. Kösystemet är av hänsyn till andra och för integritetens skull, säger han och hoppar i.

Näck såklart.

Olof Broddesson
Johanna Petersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons