Nyheter

Stugägare får bygga ut

Stugägarna på HSB-området ska få bygga ut och modernisera. I ett nytt förslag ökas bygg­ytan med nästan femtio procent.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2010

FALSTERBO. De 81 stugägarna på HSB Strandbaden fritidshusområde i Falsterbo har inte några större salonger att breda ut sig i. Av den byggbara ytan på 45 kvadratmeter får 35 användas till husrum. Högstahöjden är tre meter.

Mysigt men trångt, tycker en del som har byggt ut.

– Några har fått bygglov som avviker från reglerna, andra har byggt svart, säger Hans Folkeson, stadsbyggnadsdirektör i Vellinge.

Det finns till och med permanentboende i området, trots att gällande detaljplan endast medger bebyggelse för fritidsändamål. Men hur människor väljer att använda sina hus är inte en angelägenhet för stadsbyggnadsförvaltningen, menar Hans Folkeson.

Det är i diskussionerna om svartbyggefrågorna som förslaget att öka byggrätten har förts fram. I ett tillägg till nuvarande detaljplan föreslås 65 kvadratmeter bli maxyta. Höjden plussas på med en meter.

– Vi vill ge stugägarna möjlighet att modernisera och få vettiga hygieniska faciliteter, säger Nils-Ola Roth (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, som ska skärskåda förslaget vid nästa sammanträde.

Men samtidigt som de medger ökad byggrätt, är Nils-Ola Roth och övriga politiker angelägna om att behålla områdets småskaliga karaktär och charm. En alltför tät bebyggelse med trähus vill de inte ha.

– Det skulle dessutom innebära ökad risk för brandspridning, säger Nils-Ola Roth.

Mats Amnell
Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.