Annons
Nyheter

Ringbarkade tallar riskerar att dö

Minsta åtta tallar på sanddynerna nära Falsterbo golfklubb har blivit ringbarkade och riskerar att dö.
– Det är ett helt oåterkalleligt ingrepp på något som har levt och växt sig stort i säkert hundra år, säger Olga Schlyter, vars familj har badhytt vid tallarna.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2010
Foto: 
Foto: 

Det var när hennes syster Sara Schlyter i slutet av förra veckan skulle göra i ordning vid badhytten efter sommaren som hon upptäckte att någon hade skadat flera tallar. Barken var borthuggen i en ring runt träden, en metod som används för att döda träd.

– Vi blev bestörta när vi såg det. Det är ganska många av tallarna i tall­ridån på sanddynsvallen som har skadats. Så det kommer bli ett stort hål. Det blir en stor förändring i miljön, säger hon.

Annons

Även Olga Schlyter är upprörd.

– Jag är så arg. Det är ett ingrepp i en gemensam miljö som alla njuter av.

De funderar även på hur sanddynerna kan påverkas om tallar som binder sanden försvinner.

I den karga miljön tar det lång tid för träd att växa. Därför är tallarna utmed stranden ganska små även om de har stått länge.

– Man har en känsla av att tallarna är levande väsen, gamla och knotiga. Nu finns det inget som man kan göra för att laga dem. Som jag såg det hade man huggit långt in i veden, så jag tror inte att man kommer att kunna rädda dem, inte alla i alla fall, säger Sara Schlyter.

– Miljön där är väldigt öppen, de här träden är inte så jättestora men betydelsefulla i kontrast till allt det öppna.

Sara Schlyter minns träden från sin barndom.

– Doften av tallarna associerar jag med att gå ner och bada. Det har alltid varit den där tallridån där.

Hon har funderat över vem som har skadat träden.

– Man kan ju spekulera, men jag vill inte peka ut någon. Men detta går långt över vad som är okej att göra.

Annons

Sara Schlyter tog bilder på träden och under måndagen anmäldes saken till Lisa Sundgren, stadsträdsgårdsmästare i Vellinge kommun.

– Man kan undra vem det är som har varit där. Jag blir förfärad och undrar vad det är för männi­skor. Varför gör man så här? säger Lisa Sundgren.

Eftersom tallarna står inom Flommens natur­reservat agerar kommunen inte själv utan lämnar frågan vidare till länsstyrelsen, som är skötselansvarig. Sydsvenskan lyckades igår inte få tag på den som handlägger ärendet där. Det är därför även oklart om ringbarkningen har polis­anmälts.

Enligt Lisa Sundgren är ringbarkning inte vanligt i kommunen, men när det sker polisanmäls det alltid.

– Tyvärr blir det alltid nedlagt, man måste komma på den som gör det på bar gärning för att det ska bli något. Men vi polis­anmäler i alla fall, för att markera att detta inte är okej.

INTERNAL INTERNAL
Jenny Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons