Naturskydd föddes på Måkläppen
FALSTERBO. I år är det Naturskyddsföreningen i Skånes tur att fira 100-årsjubileum, Skåneavdelningen bildades ett år efter riksorganisationen. I samband med jubileet har föreningen gett ut en bok "Skånes naturskydd under 100 år". En av medarbetarna i boken är Arne Schmitz från Falsterbo, som berättar om naturskyddet på Måkläppen.
– Jag har själv varit med i Måkläppsföreningen sedan 1950-talet. Och varit sekretare sedan 1972. Vi har bara haft tre sekreterare sedan föreningen bildas 1899, berättar Arne Schmitz i solen och blåsten nere vid Måkläppen.
Arne Schmitz föddes 1928 och kom till Falsterbo första gången året efteråt.
– Från början var jag här på sommaren och började med fågelskådning vid tolv års ålder. Vi var några pågar som inspirerades av Gustav Rudebeck, känd ornitolg och sträckräknare i Falsterbo.
I sin artikel i jubileumsboken berättar Arne Schmitz om Måkläppsföreningens grundare Paul Rosenius, tillika föreningens förste sekretare. Föreningen har bland annat inventerat häckfågelfaunan på Måkläppen i stort sett utan avbrott i över hundra år.
Måkläppen var från början en ö och gav fåglarna chansen att häcka ostört. Ön var också en inkörsport för nya arter som invandrade i Sverige från sydväst. Kentsk tärna är ett exempel som anlände på 1910-talet.
Även floran har dokumenterats med jämna mellan rum sedan 1930-talet.
I början på 1990-talet växte Måkläppen ihop med fastlandet och räv och grävling kunde ta sig ut och störa fåglarna.
– Älgar och rådjur har också hittat ut. Och en gång till och med en kronhjort! berättar Arne Schmitz.