Nyheter

Naturskydd föddes på Måkläppen

Sveriges första förening för naturskydd, Föreningen till skyddande af Måkläppens Fogelfauna, bildades 1899. Det var tio år innan Svenska Naturskyddsföreningen bildades.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2010
Foto: 
Arne Schmitz är den tredje sekreteraren i Måkläppsföreningen, Sverige första renodlade naturskyddsförening, som startades 1899.
Arne Schmitz är den tredje sekreteraren i Måkläppsföreningen, Sverige första renodlade naturskyddsförening, som startades 1899.Foto: 

FALSTERBO. I år är det Naturskyddsföreningen i Skånes tur att fira 100-årsjubileum, Skåneavdelningen bildades ett år efter riksorganisationen. I samband med jubileet har föreningen gett ut en bok "Skånes naturskydd under 100 år". En av medarbetarna i boken är Arne Schmitz från Falsterbo, som berättar om naturskyddet på Måkläppen.

– Jag har själv varit med i Måkläppsföreningen sedan 1950-talet. Och varit sekretare sedan 1972. Vi har bara haft tre sekreterare sedan föreningen bildas 1899, berättar Arne Schmitz i solen och blåsten nere vid Måkläppen.

Arne Schmitz föddes 1928 och kom till Falsterbo första gången året efteråt.

– Från början var jag här på sommaren och började med fågelskådning vid tolv års ålder. Vi var några pågar som inspirerades av Gustav Rudebeck, känd ornitolg och sträckräknare i Falsterbo.

I sin artikel i jubileumsboken berättar Arne Schmitz om Måkläppsföreningens grundare Paul Rosenius, tillika föreningens förste sekretare. Föreningen har bland annat inventerat häckfågelfaunan på Måkläppen i stort sett utan avbrott i över hundra år.

Måkläppen var från början en ö och gav fåglarna chansen att häcka ostört. Ön var också en inkörsport för nya arter som invandrade i Sverige från sydväst. Kentsk tärna är ett exempel som anlände på 1910-talet.

Även floran har dokumenterats med jämna mellan rum sedan 1930-talet.

I början på 1990-talet växte Måkläppen ihop med fastlandet och räv och grävling kunde ta sig ut och störa fåglarna.

– Älgar och rådjur har också hittat ut. Och en gång till och med en kronhjort! berättar Arne Schmitz.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.