Annons
Nyheter

Hästjobb för funktionärsparet

Husvagnen står på campingen, och ett stenkast bort ligger Falsterbos badständer. Men för Birgitta Andersson och Magnus Karlsson från Trelleborg har semestern ett ovanligt inslag: tio dagars hårt arbete med att få en ridtävling att flyta.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Sponsorkläderna är utöver mat och camping den enda betalning Magnus Karlsson och hans sambo Birgitta Andersson får för funktionärsarbetet.
Sponsorkläderna är utöver mat och camping den enda betalning Magnus Karlsson och hans sambo Birgitta Andersson får för funktionärsarbetet.Foto: 
När någon av ryttarna river ett hinder är det Birgitta Anderssons jobba att ställa det i ordning igen. Hon har rutin efter fem år som funktionär på Falsterbo Horse Show. Men det är mycket jobb: varje klass har sin egen specialritade bana. Bakom kulisserna står en skog av hinder och väntar på sin tur.
När någon av ryttarna river ett hinder är det Birgitta Anderssons jobba att ställa det i ordning igen. Hon har rutin efter fem år som funktionär på Falsterbo Horse Show. Men det är mycket jobb: varje klass har sin egen specialritade bana. Bakom kulisserna står en skog av hinder och väntar på sin tur.Foto: 
Falsterbo Horse Show växer och utanför tävlingsbanan får man kryssa mellan försäljare och reklamskyltar. – Det har nästan blivit för stort, säger Magnus Karlsson.
Falsterbo Horse Show växer och utanför tävlingsbanan får man kryssa mellan försäljare och reklamskyltar. – Det har nästan blivit för stort, säger Magnus Karlsson.Foto: 
Foto: 

Falsterbo. De träffades på nätet, men att de har hästintresset gemensamt är ingen slump. Birgitta Andersson och Magnus Karlsson vet båda två att det heter "hästjobb" av en anledning.

– När man håller på med hästar måste man ha en partner som antingen delar intresset eller är väldigt förstående. Det är ofantligt dyrt och tidskrävande att ha häst, säger Magnus Karlsson.

Annons

De flyttade ihop för sex år sedan, och ungefär lika länge har de hjälpt till på Falsterbo Horse Show. Magnus började med att vakta läktare och stallar. Nu jobbar han med att samordna nästan 300 funktionärer under ridtävlingarna. Birgitta tillhör ett av teamen som bygger och ställer i ordning banorna till de 47 olika tävlingsklasserna på Falsterbo Horse Show.

Det blir långa dagar under tävlingarna, ofta från åtta på morgonen till nio på kvällen. Efteråt sätter de sig med något kallt att dricka tillsammans med de andra funktionärerna. Många återkommer år efter år, och att träffa gamla vänner som bor uppåt i landet har blivit en viktig anledning för Magnus och Birgitta att fortsätta som funktionärer.

Även om det är mycket jobb är Falsterbo Horse Show ett trevligt avbrott från vardagen, tycker Birgitta Andersson.

– Det är skönt att komma ifrån sitt vanliga jobb. Där får jag använda hjärnkontoret hela tiden och så är det inte här på samma sätt. Här är det intresset som tar överhanden, säger hon.

Magnus Karlsson sköter ett mer administrativt jobb under tävlingarna.

– Men även om jag inte sysslar direkt med hästarna är det i grund och botten dem det handlar om. Och gemenskapen. Det är därför man orkar med.

Olof Broddesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons