Annons
Nyheter

Gas ska värma Falsterbonäset

Vellinge vill ha en gasledning till Skanör–Falsterbo. Går planen i lås, kan bygget starta redan det här året.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2010
Foto: 
Foto: 

FALSTERBONÄSET. Uppvärmningen av de framtida bostäderna på Skanörs vångar har vållat visst huvudbry i kommunhuset i Vellinge. Ansvariga politiker vill ha något miljövänligare än olja och el, som är huvudalternativen i Skanör-Falsterbo. Eons gasledning når bara fram till Höllvikens östra delar.

Nu har kommunstyrelsen, efter en egen utredning och diskussioner med Eon, kommit fram till att ledningen bör byggas utoch förlängas, så att den når både Skanör och Falsterbo. Konkreta förhandlingar om definitiv sträckning och prislapp inleds inom kort.

Annons

– Går de i lås, kan gasledningen börja byggas under det här året. Kostnaden för vår del skulle hamna runt åtta–tretton miljoner kronor enligt de indikationer som vi har fått, säger kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M).

I den modell som kommunstyrelsen förespråkar trycks ledningen under Falsterbokanalen och följer gamla banvallen ner mot Hagarondellen. Där grenar den sig mot Skanör respektive Falsterbo.

– På så sätt försörjs inte bara Skanörs vångar med gas utan också kommunens egna anläggningar. Panncentralen vid Tångvallaskolan, som är vår enskilt största värmeanläggning och som förser skolor, förskolor och äldreboenden med värme, drivs i dag med olja. Det är varken ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart, säger Lars-Ingvar Ljungman.

I nuläget handlar det om att dra fram naturgas. Eon har dock ambitionen att inslaget av biogas ska öka successivt.

– Men bara att få ner gasen till Skanör–Falsterbo är positivt för miljön, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Möjligheten till anslutning ska även omfatta privatägda fastigheter.

Mats Amnell
Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons